Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hard werken voor de lekkere trek

Hard werken voor de lekkere trek

Met een voet tussen de deur

Zijn we hier bij de zoetekauwen van de psychologiefaculteit beland? Het lijkt erop, gezien de kaart waarop een klein meisje in een enorme bak met koekjes graait. Deze hangt pontificaal op de deur van Janneke Giesen, Jessica Werthmann en Katrijn Houben. Op hun kamer staat nog meer lekkers. Dozen M&M’s bijvoorbeeld. “Daar eten we zelf niet van hoor. Dat is voor de proefpersonen”, gaat ze verder. Het drietal werkt voor de sectie eetstoornissen en verslaving, “de eet-en drinkgroep”. Giesen is promovendus, net als Werthmann. Houben is post-doc.

Giesen onderzoekt de belonende waarde van voeding, lees: lekkere voeding. Dat doet ze met gedragseconomische analyses. Haar aandacht gaat uit naar obesitas en overgewicht. Want juist obese mensen lijken een sterke voorkeur te hebben voor chips, koekjes, chocolade, saucijzenbroodjes en ga zo maar door. Een komkommer of aardbei laten ze liever links liggen. Giesen: “Ik heb mijn proefpersonen een computertaak laten doen waarbij ze punten konden verdienen voor zowel ‘hoogcalorische’ als ‘laagcalorische’ voeding. Naarmate de taak vordert, moeten ze meer moeite doen om punten te verdienen voor hoogcalorische voeding. Bijvoorbeeld 32 keer reageren voor een punt voor chocolate chip cookies, in vergelijking met twee keer reageren voor een punt voor mandarijntjes.” Giesen merkte vooral dat mensen met overgewicht harder werken voor de lekkere trek.

Collega Houben heeft onlangs een subsidie gekregen van de European Research Advisory Board (ERAB). Ze diende een onderzoeksvoorstel in over het voorkomen en reduceren van alcoholmisbruik. Aha, de deursticker met de tekst Drinking won’t solve your problems, but passing out will moet van haar zijn. “Ik kreeg ‘m cadeau van Janneke. Ze was op een congres en dacht: He, dit is iets voor Katrijn. Ik lust graag een pilsje, maar ik drink niet extreem veel.”

Maar wat is veel, wanneer ben je een zware drinker? “Bij zo’n twaalf glazen per week. Maar het gemiddelde ligt vaak hoger.”

Om terug te komen op de deur. Kamerdeur 3.749 is niet de enige versierde op deze verdieping van de Uns 40. Bij de een is het nog gekker en voller dan bij de ander. Een uitzondering, want zo’n feest is het niet op andere faculteiten. “De deur van Anne, hier verderop, hangt helemaal vol. Haar Coca-Cola sticker zou ik wel willen hebben”, zegt Houben. “Ik ben dé Coca-Cola verslaafde van de groep.”

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)