Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Christiaan Huygens Wetenschapsprijs naar UM-econometrist

De Maastrichtse econometrist Stephan Smeekes (29) heeft de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs ontvangen. De prijs – oorkonde, bronzen beeld en 10.000 euro - is afgelopen donderdag uitgereikt door Hans Schutte, directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs. Dat gebeurde in de oude kerk in Voorburg.

De jury vond het proefschrift van Smeekes getuigen van ‘grote spitsvondigheid en doorzettingsvermogen’. Daarin reikt hij verbeteringen aan voor statistische methoden waarmee economen trends vaststellen. “Met deze methoden kun je bijvoorbeeld berekenen hoe het nationale inkomen van een land zich door de tijd heen verhoudt tot de consumptie.” Smeekes’ UM-collega Bart Diris viel een eervolle vermelding ten deel voor zijn proefschrift over het voorspellen van aandelenrendementen.

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs moedigt onderzoek aan in de vakgebieden waarin de gelijknamige, zeventiende-eeuwse wetenschapper, schrijver en uitvinder uitblonk. Zoals daar zijn: natuurkunde, economische wetenschappen, actuariaat en econometrie, ruimtewetenschappen en – ietwat anachronistisch – informatie- en communicatietechnologie. Elk jaar staat een van de vakgebieden centraal.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)