Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hollywood Hoera!

Film: Argo

Het verhaal van Argo: In november 1979 worden 52 Amerikanen gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Iran. De gijzelnemers eisen de uitlevering van sjah Mohammed Reza Pahlavi, die naar de VS is uitgeweken. Zes Amerikanen weten naar het huis van de Canadese ambassadeur te ontsnappen. De CIA stuurt vervolgens ‘exfiltratie’-specialist Tony Mendez (Ben Affleck) naar Teheran om hen het land uit te smokkelen. Met de hulp van een Hollywoodstudio bedenkt hij een even vindingrijk als idioot plan: het zestal zal zich uitgeven voor een Canadese filmploeg die in Iran op zoek was naar geschikte locaties voor de opnames van de sciencefiction B-film Argo.

Schrijf Argo maar alvast op voor een zwik Oscarnominaties, want:

- De werkelijkheid verzin je niet. De synopsis klinkt op papier bespottelijk, maar Argo is wel degelijk gebaseerd op historische feiten, afkomstig uit een in 1997 vrijgegeven CIA-dossier.

- Je verwacht geen humor in een politieke thriller, maar regisseur Ben Affleck voegt een frivool tussenspel in, waarin een cynische Hollywoodproducent en een makeup artist (de altijd fantastische John Goodman) de nodige satirische schimpscheuten aan het adres van Hollywood uitdelen. In de bloedstollende finale schakelt Argo vervolgens alsnog door naar de hoogste thrillerversnelling, met een cruciale bijrol voor een onbemande telefoon en een paar ton papiersnippers.

- Affleck begrijpt dat historische details ertoe doen. Van de typografie van de filmcredits tot de kopieerapparaten: alles ademt jaren zeventig authenticiteit. Hilarisch zijn de brilmonturen, die destijds je hele gezicht moesten bedekken, een modebeeld dat je tegenwoordig enkel nog op Amerikaanse accountancycongressen aantreft.

Toch nog een paar tegenargomenten, want:

- In de proloog veroordeelt Affleck de smerige rol die de CIA in Iran heeft gespeeld, maar daarna gaat hij alsnog vol op het patriottistische orgel en wordt de wereld verdeeld in heroïsche CIA’ers en boosaardige muzelmannen.

- De cast is over de gehele lijn voortreffelijk. De enige uitzondering is Affleck zelf, achter wiens baard een van de oninteressantste acteurs in Hollywood schuilgaat.

Het salomonsoordeel: Onlangs beloofde een Iraanse bevelhebber tien kilo goud aan diegene die “een regime kan vinden dat crimineler is dan de Verenigde Staten”. Ik stel tien kilo papiersnippers beschikbaar voor Observant-lezers die dit jaar een betere Hollywoodfilm kunnen vinden.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)