Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De mentale strijd van Darwin

Het Darwinjaar is ten einde, maar dan verschijnt er in de Nederlandse filmhuizen toch nog een film over de beroemde bioloog. Zoals bekend, inspireerde Charles Darwins ontdekkingsreis op het schip de Beagle hem tot het ontwikkelen van zijn evolutieleer die hij later in On the origins of species uiteenzette. Dat de dood van dochter Annie een cruciale rol speelde in zijn leven, is minder bekend. En daar gaat Creation over, een Britse film van regisseur Jon Amiel (Sommersby) en gebaseerd op het boek Annie’s box van Darwins nazaat Randal Keynes.

Na het lezen van Darwins eerste essays roept zijn vriend Huxley enthousiast: “Je hebt zojuist God vermoord!”. Trappelend van ongeduld spoort hij Darwin aan zijn boek snel te publiceren en de strijd met de autoritaire kerk aan te gaan. Door de ontdekkingen tijdens zijn reis, maar ook daarna, wankelt Darwin’s geloof in God. De druppel is de dood van zijn favoriete dochter Annie op tienjarige leeftijd. In God gelooft hij niet meer. Rouwend trekt hij zich terug in zijn studiekamer waar hij aan zijn dochter en haar ziektebed terugdenkt. Hij leeft in zijn eigen wereld en praat al hallucinerend met zijn dochter. Er ontstaat een kloof tussen hem en zijn diepgelovige vrouw, zijn kinderen en zijn beste vriend dominee Innes (Jeremy Northam).

Creation slaagt erin de mentale worsteling van Darwin geloofwaardig weer te geven, geholpen door de sterke rolbezetting en enkele dramatische scènes. Centraal staat de gezinsdynamiek: de band tussen Darwin, zijn vrouw Emma (Jennifer Connelly) en de schuld die ze voelen over de dood van Annie. Regisseur Amiel reist door de tijd; hij springt van een middelbare, doodzieke Darwin naar de jonge frisse vader met zijn dochter, met hier en daar korte flarden over zijn reis met de Beagle. Dit werkt nergens verwarrend. Het verduidelijkt hoezeer de middelbare Darwin strijdt met zijn verleden. Jammergenoeg ligt er te veel nadruk op de getormenteerde hoofdpersoon, wat het enigszins eentonig en saai maakt. De evolutieleer en het debat over wetenschap en religie worden maar zijdelings behandeld. Ook de interacties tussen Darwin en zijn vrienden hadden meer aandacht verdiend.

Overigens waren filmdistributeurs in de VS huiverig om de film te kopen, bang voor repercussies van religieuze extremisten. Een overgroot deel van de Amerikanen gelooft namelijk in goddelijke schepping en ziet helemaal niets in Darwin’s evolutietheorie. Inmiddels draait de film toch in enkele Amerikaanse bioscopen.

 

 

Ruud Berkers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)