Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe een Maastrichtse wetenschapper politiek Den Haag kan helpen

Hoe een Maastrichtse wetenschapper politiek Den Haag kan helpen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

De salarissen van topmensen in de publieke sector leiden steeds weer tot verhitte discussies in de media en aan de borreltafel. Iedereen lijkt zijn zegje te willen doen, maar tot een fatsoenlijke argumentatie komt het meestal niet. Laat staan dat er een bruikbare oplossing wordt aangedragen. Hoog tijd dat de wetenschap te hulp schiet, betoogt politiek filosoof Teun Dekker.

Maastrichtse studenten die het blok Distributive Justice volgen, kijken kritisch naar hun persoonlijke visie op gerechtigheid en ontdekken gaandeweg welke vooronderstellingen eraan ten grondslag liggen. Een universiteit die studenten stimuleert tot helder en kritisch denken, kan ook de samenleving een helpende hand toesteken. Niet alleen door het politieke debat te analyseren, maar er tegelijkertijd op te wijzen waar een redenering spaak loopt of niet aan de orde is. Het niveau van het debat zal stijgen en een oplossing zal dichterbij komen, zei Teun Dekker vorige week donderdag tijdens de diesviering.

Neem de topsalarissen in de publieke sector. Dat onderwerp is ingewikkelder dan het lijkt, aldus Dekker. Een veelgehoord argument tegen de hoge betalingen luidt: het gaat hier om geld van de belastingbetaler. De redenering is: deze groep moet minder verdienen dan collega’s in andere sectoren omdat hun loon betaald wordt met ‘onze’ belastingcenten.

“Hier ontbreekt iets in de argumentatie. Maar wat? Het zou kunnen zijn dat uitgaven betaald uit belastinginkomsten zo laag mogelijk moeten blijven. De vraag is of dit een goed argument is? Dat hangt weer af van het feit of wij echt geloven in deze premisse.”

Geloven wij dat uitgaven betaald uit het belastinggeld zo laag mogelijk moeten zijn, vroeg hij aan de zaal. “Het lijkt er niet op, zeker niet in Nederland. We geven veel geld aan nieuwe musea, de renovatie van paleizen en gevechtsvliegtuigen, terwijl er goedkopere alternatieven zijn.” Het argument ‘het gaat om belastinggeld’ is dus problematisch, concludeert Dekker.

Er zijn natuurlijk talrijke andere argumenten, maar ook die behoeven een goede analyse. Maar ook al gebeurt dat, dan nog zullen politici het niet snel eens zijn over een zaak als de topsalarissen. Toch is er iets gewonnen, vindt Dekker: wie meer inzicht krijgt in het debat, zal zijn eigen keuzen beter kunnen onderbouwen. Dat zorgt voor meer legitimiteit wat op zijn beurt weer het vertrouwen in het politieke debat en de regering vergroot. “En dat is essentieel, zeker in deze tijd.”

 

Riki Janssen

Teun Dekker (1980) haalde zijn bachelor aan het University College Utrecht, ging naar Oxford voor een master in de politieke theorie om er vervolgens ook te promoveren. Op dit moment werkt Dekker, die onlangs een Veni-subsidie van onderzoeksfinancier NWO ontving, aan het University College Maastricht. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik van technieken uit de analytische filosofie voor de ontrafeling van hedendaagse politieke debatten, zoals die over de topsalarissen voor mensen in de publieke sector.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)