Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Keurmerk voor DNA-onderzoek Maastricht

Het DNA-onderzoek van het Maastrichtse forensisch instituut (TMFI) is geaccrediteerd; het voldoet formeel aan vastgestelde kwalitatieve maatstaven. TMFI is het vierde instituut in Nederland dat geaccrediteerd is voor deze tak van onderzoek. De andere drie zijn het Nederlands Forensisch Instituut in Ypenburg, Independent Forensic Services van Richard en Selma Eikelenboom en het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek in Leiden.

De Maastrichtse DNA-onderzoeker Jos Herbergs: “Een rechter-commissaris kan ook onderzoek laten doen naar DNA-sporen door een niet-geaccrediteerd lab, maar dat kan nogal voor wat vragen zorgen in de rechtszaal. Daarom geven ze de voorkeur aan een geaccrediteerd lab.” Vorig jaar is TMFI aan de slag gegaan in een nieuw opgezet lab in Randwyck, in het gebouw van Biopartner. “We zijn dus eigenlijk net begonnen en werken aan opdrachten van het Openbaar Ministerie. Het zijn vaak ernstige zaken, zoals moord. We doen ook contra expertises, in opdracht van het NFI, als er twijfels zijn bij een zaak. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van verwantschapsonderzoek, het onderzoeken van familierelaties. Maar dat is een particuliere aangelegenheid.” Herbergs doet zelf geen labwerk, daar zijn analisten voor aangesteld. Hij is verantwoordelijk voor de resultaten en de rapportages in rechtszaken.

Met de accreditatie van het DNA-onderzoek voldoen alle onderzoeken van TMFI, dus ook op het gebied van toxicologie, verdovende middelen, vezels en glas, aan de wettelijke vereisten.

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)