Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

MUMC+ claimt Calatrava-terrein

MUMC+ claimt Calatrava-terrein

Photographer:Fotograaf: Copyright Architecten Aan de Maas

De faculteit Health, Medicine and Life Sciences heeft grootse plannen voor de al eerder aangekondigde Life & Science campus op Randwijck. Tijdens een presentatie voor de faculteitsraad, afgelopen dinsdag, toonde decaan prof. Martin Paul een plattegrond waarop het terrein van de afgeketste ‘koperen’ of Calatrava-campus al ingelijfd was in de nieuwe plannen. Paul liet weten dat hij niet heel rouwig was om het mislukken van dat project: “De Calatrava-campus was niet goed geïntegreerd in het Life & Science plan. Nu kunnen we dat beter doen.”

Het L&S-project borduurt voort op de bestaande situatie, sterker nog, van de zogenoemde campus maakt de huidige faculteit FHML deel uit, net als het academisch ziekenhuis. Dit alles wordt straks aan de buitenwereld gepresenteerd als een groot geïntegreerd geheel van onderwijs, onderzoek, patiëntenzorg plus (en dat is nieuw) commerciële bedrijvigheid op het terrein van gezondheid en lifestyle.

De ambities zijn niet gering. Waar de FHML nu nog op plaats 18 staat van Europese biomedische centra in de ranglijst van de Times Higher Education, wil Paul in 2020 zijn opgeschoven naar de top tien. In dat streefjaar moeten er ook meer onderzoekinstituten zijn (van 6 naar 14), er zou nog een kennisinstelling bij moeten zijn gekomen (wat voor een vermeldde Paul niet) en al met al zou de werkgelegenheid van de huidige 7300 arbeidsplaatsen naar 10.000 stijgen.

Paul hamerde erop dat het UMC Maastricht zich moet specialiseren op bepaalde gebieden wil het succesvol kunnen zijn in de concurrentie met andere UMC’s. Als voorbeeld noemde hij het grensgebied van bewegingswetenschappen, sport en voeding: “Dat hebben de anderen niet zo sterk als wij.”

Om het geheel straks met recht een campus te noemen dient aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Zo mikt men op “hoogwaardige woon-, werk- en recreatievoorzieningen” en een “groene omgeving met hoge landschappelijke waarde” plus een “hoogwaardige stedelijke uitstraling”. Op al die terreinen moet er nog “heel veel” gebeuren, zei decaan Paul. Aan de ruimte zal het niet liggen. Paul: “Het gaat ruwweg om het gebied tussen de A2, de Volvotrucks-garage, de westgrens van de voormalige Calatravas-campus en het Mecc.”

Voor de gebiedsontwikkeling zou een bedrag van zo’n 20 miljoen nodig zijn, inclusief campusmanagement en marketing en PR. Voor de inhoudelijke kant gaat het om veel grotere bedragen: als voorlopige raming geldt nu 330 miljoen.

Met dit project is wat de faculteit betreft het Avantisplan niet van de baan, integendeel, daarmee zou verbinding moeten worden gezocht. Op het Avantis-industrieterrein in Heerlen is een cardiovasculair centrum voorzien in samenwerking met Aken, even verderop zou een Proton Therapy Center verrijzen dat vooral gericht is op kankertherapie. Op een afbeelding in de presentatie wordt de Life & Science campus zelfs als een cirkel getekend die zowel Maastricht als Heerlen omvat.

Opvallend was dat de ontwikkelingen in Venlo, waar sinds september een deels biomedische master loopt, en vooral het Chemelot-plan dat bèta-onderzoek en bedrijvigheid op het Chemelot-terrein bij Sittard-Geleen beoogt, geen deel uitmaken van de L&S-voorstellen. Op een vraag daarover vanuit de faculteitsraad antwoordde de decaan dat Venlo en Chemelot vooral UM-projecten zijn, niet zozeer van het MUMC. Daarmee nam Paul en met hem de leiding van het MUMC opnieuw enige afstand tot vooral Chemelot. Guy Peeters, voorzitter van de raad van bestuur van het MUMC en het ziekenhuis, zei afgelopen juni: “Chemelot is van de UM, niet van het UMC.” Vice-decaan Van Merode zei bij die gelegenheid tegen de faculteitsraad: “Chemelot is iets van het college van bestuur.”

Collegevoorzitter Jo Ritzen heeft daarop, zo melden goed ingelichte bronnen, de top van het UMC op het matje geroepen.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)