Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De overkant

De dag na de nieuwjaarsborrel gingen ze heimelijk een achterafcafeetje binnen. Lange jassen tegen de noordenwind, de kragen hoog opgeslagen, schichtige blik in de ogen. Drie binnenstadsdecanen: Jos Lemmink van de economen, Rein de Wilde van de cultuurwetenschappers, en Aalt Willem Heringa van de juristen. De vierde, Louis Boon, was in geen velden of wegen te bekennen. Hij is decaan van de FHS, dat allegaartje van kennistechnologen, duurzaamheidonderzoekers en het University College en dan vergeten we vast nog iets, o ja, de School of Governance, met dat mooi verbouwde pand en dat gat op de begroting. Boon was er dus niet bij, wilde niet, kon niet wegens colleges in Polen of apenbezoek in Togo, je weet het nooit met die man, maar hij had ook niet zo veel met het onderwerp van bespreking, liet hij weten. Althans, dat meenden zijn collega’s te mogen concluderen uit zijn antwoordmailtje op de uitnodiging. “Interesseert me geen reet”, schreef hij daar.

Wat dan niet? Nou, het feit dat president Ritzen tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsborrel weer de fout was ingegaan. Had voor de zoveelste keer de progressie van het wetenschappelijk onderzoek aan de UM bejubelt, maar dan wel dat van de overkant. Life Sciences, Health, daar ging het allemaal fantastisch mee, zei de president. Alsof Randwijck de hele universiteit is. Alsof ze in de binnenstad niet de hele idee, wat heet, de kwintessens van een universiteit hoog houden.

Heringa: “Misschien moeten we het Jo eens uitleggen, universitas, dat is Latijn, dat betekent: het geheel, het totaal. En dus niet de helft.”

De Wilde: “Ik ben bang dat Jo het gymnasium niet gevolgd heeft.”

Lemmink: “Denk je? Een slim katholiek jongetje uit waar komt-ie vandaan, Brunssum of zo? Latijn in de kerk, toen naar zo’n klassiek bisschoppelijk college; nee hoor, Jo begrijpt het donders goed.”

Heringa: “En dan heb jij nog gemakkelijk praten. Jo is zelf econoom, hij heeft wel iets met jullie. Maar ons noemt hij he-le-maal nooit, bij geen enkele speech, hè Rein?”

De Wilde: “Wij bestaan gewoon niet. Het is pure minachting, ik merk dat wel vaker, ook van die lui van de overkant zelf, de FHML. Die zeggen dat ze in hun eentje 60 procent van de begroting van de UM uitmaken, alsof er niets anders bestaat dan geld, alsof het niet om geestelijke waarden gaat. Bij ons doen ze ook mooi onderzoek, ik noem maar iets, naar de effecten van transnationale opvoedingsarrangementen tussen Ghana en Nederland. Hebben we nog subsidie voor gekregen van NWO. Die hebben daar wèl oog voor.”

Lemmink: “Sorry Rein, nothing personal, maar wat voor arrangementen?” Hij knipoogt naar Heringa.

De Wilde wordt korzelig: “Ik zie dat wel hoor, en ik kan je zeggen dat het héél makkelijk is om grapjes te maken over ons. Maar jullie dan, met je rammelende economische modellen en de crisis die niemand zag aankomen?”

Lemmink: “Sorry Rein, was flauw van me, laten we geen ruzie maken, integendeel, we zijn hier om een vuist te maken, een front tegen de arrogantie van de overkant. En om Jo wat gevoel voor evenwicht bij te brengen.”

Heringa: “Misschien dat zijn opvolger volgend jaar …”

De Wilde: “Zijn opvolger? Hij volgt zichzelf op! Jo gaat net zo lang door tot ze hem straks met rollator en al de Berg afschoppen. Op zijn vijfennegentigste, vermoed ik.”

Heringa: “Ik zal Gerard eens vragen om Jo een beetje terug op koers te brengen. Als jurist begrijpt hij wat ons steekt. Het gaat hier trouwens om onderzoek, dat is het pakkie-an van de rector, dus naar hem zal Jo toch wel luisteren.”

Hij zegt het met enige stemverheffing, en de rest van het café hoort het. Er is intussen veel UM-volk binnengesijpeld, dat in een daverende lach schiet. “Jo luisteren naar de rector? Naar Gerard Mols?” Ze buitelen gillend van plezier over elkaar heen.

 

uw roddelkont, Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)