Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Waar is de schone auto?

Het is alweer voor de zesde keer dat de veelbelovende ‘jonkies’ – dertigers - hun lopende onderzoek presenteren in de ochtenduren van de dies. Na elke lezing is er ruim gelegenheid voor vragen. Bij aanvang benadrukt rector Gerard Mols nog maar een keer het belang van debat en uitwisseling van ideeën.

De helft van de sprekers – dertien in totaal - zijn bekende gezichten uit eerdere dies-sessies. Dat geldt niet voor Marc Dijk van het International Centre for Integrated Assessment & Sustainable Development (ICIS). Hij bespreekt de aarzelende entree van schonere auto’s in onze samenleving en de rol van de overheid daarbij.

Tussen 1980 en 2003 is het aantal kilometers dat Europeanen afleggen met hun auto verdubbeld, begint Van Dijk. Mede daardoor is de CO2-uitstoot blijven stijgen. Elektrische of hybride auto’s zouden uitkomst kunnen bieden, ware het niet dat de verkoop op een laag pitje is blijven staan. Opmerkelijk genoeg zet de innovatie bij diesel- en benzinemotoren, zoals nieuwe inspuittechnieken, vooralsnog meer zoden aan de dijk. Deze zuinigere auto’s worden immers massaal verkocht. Toch zal in het laatste geval de reductie van CO2 trager verlopen dan wanneer er meer hybride auto’s over de toonbank zouden gaan.

Wat doet de overheid? Die voert beleid dat vooral in het straatje past van de traditionele industrie en daarmee los je het CO2-probleem niet op, concludeert Van Dijk.

Mols, gespreksleider: “Ik was bang dat je ging vragen of degenen in de zaal die een auto met een 3,5 liter motor rijden, hun vinger willen opsteken. Maar goed, dat heb je niet gedaan. Zeer verstandig.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)