Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

TU’s lopen miljoenen mis door overheveling naar NWO

De technische universiteiten maken miljoenen euro’s verlies op de overheveling van 100 miljoen euro naar NWO, terwijl de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam ervan zullen profiteren.

 

Dit blijkt uit een nadere beschouwing van gegevens die het ministerie van OCW op verzoek beschikbaar stelde. Het wordt erg moeilijk voor de technische universiteiten om het geld terug te verdienen in het beurzenprogramma van NWO.

Bij zijn aantreden als minister lanceerde Ronald Plasterk het plan: honderd miljoen euro verdwijnt uit de bekostiging van universiteiten en gaat naar onderzoeksfinancier NWO, die het moet verdelen onder de beste wetenschappers. Geen bezuiniging, onderstreepte Plasterk altijd, want universiteiten kunnen het geld bij NWO terugverdienen als ze goede onderzoeksvoorstellen indienen.

De universiteiten zouden dus naar rato een bedrag inleveren: de grotere wat meer, de kleinere wat minder. En dan kon de strijd om NWO-subsidies in de zogeheten Vernieuwingsimpuls losbarsten: moge de beste winnen.

Maar zo werkt het in de praktijk niet. Met name de TU Delft levert veel meer in dan zij ooit zal terugverdienen. Delft betaalt 13 procent van de honderd miljoen, maar sleepte de afgelopen jaren slechts 6 procent van de NWO-beurzen uit de Vernieuwingsimpuls in de wacht. De universiteit moet dus een achterstand van 7 procent goedmaken, oftewel zeven miljoen euro per jaar.

Voor de Universiteit Twente is het gat 5,7 miljoen euro en de Eindhovense onderzoekers moeten 4,4 miljoen goedmaken. Winnaars zijn er ook. Met name de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam zullen profiteren. Utrecht heeft een voorsprong van 4,2 miljoen, terwijl de UvA zelfs 4,7 miljoen euro winst lijkt te gaan maken. Tenminste, als de concurrentie niet naderbij komt.

De universiteiten hebben zich verzet tegen de overheveling, omdat ze zelf zeggenschap over het geld wilden houden. Dat de verdeling onderling zo scheef uitvalt, was binnenskamers wel bekend, maar kwam niet eerder naar buiten. Bovendien is de achterstand door de TU’s niet of nauwelijks goed te maken: als de een beter scoort, zal dat meestal ten koste gaan van de andere twee.

Hoewel de perikelen rond de overheveling al jaren spelen, is nooit berekend hoeveel de universiteiten uiteindelijk zullen inleveren bij min of meer gelijkblijvende prestaties in de Vernieuwingsimpuls. Het ministerie van OCW kon de cijfers niet noemen. Ook bij NWO was hier nog niet naar gekeken. “Voor onszelf wisten we het wel”, zegt een woordvoerder van de TU Delft. “Maar van de andere universiteiten kenden we de cijfers niet.” De drie technische universiteiten herkennen “de tendens” en betreuren die, maar hadden tot dusver geen getallen op een rij gezet.

Minister Plasterk kon nog niet op de bevindingen reageren. Er wordt naar gekeken, laat een woordvoerder weten.

De Universiteit Utrecht kijkt ervan op dat zij zoveel winst maakt. “Wij merken het helemaal niet”, zegt een woordvoerder. “Het is niet herkenbaar. We moeten dertien miljoen bezuinigen op onze organisatie. Dat we het goed doen in de Vernieuwingsimpuls is mooi, maar daar maken we die bezuinigingen niet mee ongedaan.”

Wetenschapsfinancier NWO houdt zich op de vlakte: “OCW heeft destijds besloten om die honderd miljoen op een andere manier, namelijk op basis van kwaliteit, over de universiteiten te verdelen. Het was dus ook nooit het doel om het geld in dezelfde verhoudingen weer terug te sluizen naar de universiteiten. OCW heeft gekozen voor een andere verdeelsleutel. Wij zijn hierin slechts uitvoerder.”

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)