Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UB-directeur Anja Smit vertrekt naar Utrecht

De universiteitsbibliotheek moet, krap twee jaar na het vertrek van John Gilbert, alweer op zoek naar een nieuwe directeur. Anja Smit (49), in januari 2008 binnengehaald als zwaargewicht uit de academische bibliotheekwereld, wordt per 1 maart bibliothecaris bij de Universiteit Utrecht.

Daar heeft ze al wat sporen liggen: in 2007 was ze er interim-manager van een van de UB-afdelingen. Bovendien heeft ze er gestudeerd: Nederlandse Taal- en Letterkunde. Het is niet de eerste keer dat Smit ergens snel vertrekt. Van 2002 tot 2004 was ze universiteitsbibliothecaris van de Radboud Universiteit Nijmegen, om daarna drie jaar als bibliotheekadviseur in de Verenigde Staten aan de slag te gaan. Die recente internationale ervaring werd bij haar benoeming aan de UM als een pre gezien.

De laatste transfer blijkt al medio november in Utrecht publiek te zijn gemaakt, maar is hier in Maastricht tot nu alleen in beperkte kring bekend. Smit zelf wil niet met Observant praten omdat ze het “niet iets voor in de krant” vindt, laat ze per e-mail weten. Voor de medewerkers van de UB kwam de aankondiging in november als een onaangename verrassing. Niet zozeer omdat ze een grote persoonlijke populariteit zou hebben verworven: ze wordt gewaardeerd maar is zakelijker en meer veeleisend dan de people manager Gilbert vóór haar was. Wel om inhoudelijke redenen: ze was inmiddels goed ingewerkt, nu zou de tijd aanbreken waarin haar inspanningen tot resultaten zouden moeten leiden. Bovendien is er een nieuw strategisch plan in de maak. De UB, zo zei ook de destijds scheidende directeur John Gilbert, wil meer gaan betekenen op het gebied van e-learning en open access: dat laatste betreft de openbare toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties, waarbij dure uitgevers en dito abonnementen omzeild worden.
De UB-strategie met onder meer deze speerpunten wordt nu nog voor het feitelijke vertrek van Smit op papier gezet; het is vervolgens aan de nieuwe bibliothecaris, die naarstig wordt gezocht, om op dat pad verder te gaan.

Wat betreft de motieven van Smit om te vertrekken ligt een zakelijke voor de hand: de UB-Utrecht is een paar maten groter dan die van Maastricht. Een promotie dus. Toch, melden medewerkers, heeft ze in haar uitleg aan het personeel meer de nadruk gelegd op familiale omstandigheden die haar nopen naar het midden van het land te vertrekken. Smit heeft in Maastricht een pied à terre. Haar huis in Zeist heeft ze altijd aangehouden.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)