Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sixtiessoul en popextravaganza

You heard them here first! Niet alleen een credo dat deze poprecensent hoog voor je in het vaandel tracht te houden, maar eveneens de titel van een recente verzamelaar van het label Ace Records. Onder liefhebbers geniet dit label een goede naam vanwege fraaie heruitgaven van menig vergeten artiest uit de vorige eeuw. Ook deze compilatie van de tweedehands grootgrutter blijkt weer een fijnproeversmaaltijd voor die hongerige zielen die onlangs verslaafd waren aan popquiz Top2000 a Gogo.

Net zoals de meeste wetenschappers geen definitieve doorbraak bewerkstelligen met hun allereerste publicatie, zo dienen ook artiesten diverse jeugdzondes te begaan alvorens hun naam definitief te vestigen. Op You heard them here first staan maar liefst 24 van zulke muzikale zeldzaamheden. Zo zal de fletse rock´n´roll van Davie Jones and the King Bees weinig opzien baren omdat twist-koning Chubby Checker vele malen overtuigender uit hetzelfde vaatje heeft getapt. Het blijken echter de eerste muzikale stapjes van popkameleon David Bowie te zijn. En de zanger van de truttige, oubollige suikerballad Your Love is toch heus opperjunk Lou Reed, die later de grenzen van de rockmuziek met de Velvet Underground behoorlijk zou oprekken. Verder prijkt er een waardig plekje voor het Byrds-achtige It´s my time van the Mynah Birds, dat toen door het Motown label rechtstreeks naar de prullenmand werd verwezen. Bandleden Neil Young en Rick James (inderdaad, de rockdinosaurus en de disco-superfreak!) hadden met dit olijke nummer beslist meer verdiend. Het aanstekelijke Dream Baby blijkt vervolgens gezongen door niemand minder dan een piepjonge Cher die voor het eerst rondom producer Sonny Bono fladdert.

Toch is deze compilatie niet enkel een masterclass muziekgeschiedenis. Hoewel de beginnende artiesten hier hun identiteit nog veelal ontlenen aan de tijdgeest van het moment, is het talent al duidelijk merkbaar. Voor wie de standaard sixties-verzamelaars beu is, vormt You heard them here first een verrassend alternatief vol sixtiessoul en popextravaganza. Ik kan niet wachten tot Ace Records over dertig jaar de jeugdzondes van Robbie Williams, Lady Gaga of Pink over ons uitstort.

 

Mark van Overveld

Beluister hier de jonge David Bowie: www.youtube.com/watch?v=-KSXNnUX344

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)