Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Er hadden vorige week twee CDA-politici moeten aftreden”

“Er hadden vorige week twee CDA-politici moeten aftreden”

Photographer:Fotograaf: Foto: Peter Strelitski

Politicoloog Nico Baakman over de val van Gerd Leers

Is vorige week de verkeerde CDA-politicus afgetreden, Leers in plaats van Balkenende? En is het de schuld van de universiteit dat Leers weg moest? Politicoloog Nico Baakman laat zijn licht schijnen over het koningsdrama in Maastricht.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht was vorige week nog niet koud opgestapt of de eerste kritische commentaren van de bevolking lieten zich al optekenen. Dat de tegenstanders van (Limburger) Leers in de gemeenteraad “van boven de Moerdijk” komen bijvoorbeeld. Want inderdaad, fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA en haar collega Gerdo van Grootheest van GroenLinks zijn ‘Hollènders’. Fokke werkt bovendien nog eens als griffier bij de universiteitsraad. Een (volbloed Maastrichtse) medewerker van de UM werd toegevoegd: “Jij werkt toch ook bij de universiteit? Nou, jullie worden bedankt!”

Nico Baakman is politicoloog bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen en een kenner van de lokale politiek in ons land: “Tja, dat soort uitingen van couleur locale zie je wel vaker. En ik denk dat de PvdA en GroenLinks er straks inderdaad voor moeten betalen bij de verkiezingen. Maar dat de steun voor Leers onder de bevolking massaal zou zijn staat te bezien. Er zijn nog geen demonstraties geweest, zoals eind 2007 in Dinkelland toen burgemeester Willeme daar tot aftreden werd gedwongen.”

Wat wellicht wel een rol speelt bij de verontwaardiging in Maastricht is het verschil in cultuur tussen Limburgers en Hollanders, katholieken versus calvinisten. Baakman: “De katholieke cultuur is vergevingsgezinder, dat is zo. Een keer biechten en je kunt weer verder.”

Toch zegt hij, is hier de integriteit van het openbaar bestuur in het geding. “Steeds vaker zie je dat het schuift, dat men langs de rand gaat. Recent in Echt bijvoorbeeld, ook elders in Nederland. Dat deed Leers dus ook. Dat een hoge ambtenaar voor projectontwikkelaar speelt in het buitenland is al één ding, dat een burgemeester daar vervolgens zaken mee doet, dat kan echt niet. En zeker niet als je daarna je gewicht als burgemeester in de strijd werpt wanneer de investering fout loopt. Dan moet je weg, aanblijven is dan onhoudbaar. Te meer omdat hij anderen aansprak op hun integriteit, en terecht.”

De carrière van Leers is niet geknakt, denkt hij: “Hij kan zo weer ergens anders benoemd worden tot burgemeester. Als hij in het profiel past en een gemeenteraad hem wil, waarom niet? De context is anders, hij werkt er met andere mensen. Of hij wordt minister, ofschoon hij geloof ik niet meer zo goed ligt in zijn partij. Ministers zelf komen ook weer terug na een affaire, neem Donner die wegens de Schipholbrand weg moest, elf doden, dat is wel wat erger dan een Bulgaars vakantiehuis. En nu zit hij er weer. Het CDA is een heel vergevingsgezinde partij.”

Is vorige week de verkeerde CDA-policus afgetreden? “Niet de verkeerde, één te weinig. Balkenende stond daar een potje te liegen na dat Irak-rapport, die had ook moeten gaan. Allebei dus.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)