Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De wereld van een kind

Het leven valt niet mee voor de 12-jarige Max. Zijn oudere zus negeert hem, zijn moeder heeft het druk met werk en haar nieuwe vriend, en als zijn leraar hem ook nog vertelt dat de wereld zal vergaan is de maat vol. Hij vlucht weg, springt in een boot en begint aan een reis, weg van de mensen die hem maar al te vaak over het hoofd zien. Aangekomen op een afgelegen eiland ontmoet hij de lokale bevolking - monsters met reusachtige hoofden - die in hem een smakelijke hap zien. Later kronen ze hem tot koning, want het is tenslotte zijn fantasie. Helaas heeft hij aan de humeurige en zeurende wezens zijn handen vol en ontdekt hij dat niet alles is op te lossen met verschuilen, vergeten en weer verder spelen.

Net als Maurice Sendaks beroemde prentenboek uit 1963, weet ook Spike Jonzes verfilming van Where The Wild Things Are (‘Max en de Maximonsters’ in de vertaling) de belevingswereld van een kind levensecht weer te geven. Regisseur Spike Jonze verdient daarvoor alle lof, want met minimaal materiaal – het originele boek kent slechts tien regels tekst – maakt hij toch een intrigerende lange film met een geheel eigen magische sfeer. De (Australische) landschappen, de realistische monsters, de lieflijke folkliedjes, alles helpt mee. Kosten noch moeite zijn gespaard om de monsters een eigen identiteit te geven. De Jim Henson Company (van de muppets) maakte de pakken, de gezichtsuitdrukkingen werden digitaal aangebracht, de stemmen zijn geleend van bekende acteurs.

In de hoofdrol nu eens geen schattig lief kind, maar een hyperactief, maar ook onzeker en gevoelig jochie in een wolfspakje. Angsten en woedebuien worden afgewisseld met vertwijfeling, verwondering en euforie, knap gespeeld door de talentvolle Max Records. Geconfronteerd met de onbehouwen monsters en hun nukken leert hij meer over zichzelf en zijn emoties.

Door de donkere en melancholieke ondertoon ongeschikt voor kinderen, maar een fantasierijke ervaring voor volwassenen die het kind in zich willen herontdekken.

 

Ruud Berkers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)