Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Koos is een gouden partner"

De stamboom van de familie Van Hoesel? Ja, dat zou wel eens zijn Brabantse familie kunnen zijn, vermoedt Stan van Hoesel, hoogleraar operations research. “Een nichtje van mij is daarmee bezig. O, staat er dat ik van 1960 ben. Dat moet ’61 zijn.”

Een paar Google-treffers verder verschijnt Van Hoesels naam samen met die van emeritus hoogleraar Koos Vrieze bij de wedstrijduitslagen van de Nederlandse Bridge Bond. “Dat is iets uit de oude doos. Ik heb een jaar of vier met Koos gekaart, maar sinds drie jaar hebben we allebei een andere partner.” Van Hoesel bridget al vijftien jaar, hij is lid van Vrijthof Maasvogels en doet mee aan de competitie. “De meeste wiskundigen kunnen wel kaarten. Koos is erg goed, ik kon aardig mee. Uiteindelijk zijn we van partner gewisseld omdat ik te weinig tijd had. Ik heb ook nog een gezin en speel maar een avond per week.” De “echte bridgers” zijn drie tot vier avonden met hun sport bezig.

“Voor veel mensen is bridge een sport, ik vind het meer een sociaal gebeuren waar ik vriendschappen aan overhoud.” Vriendschappen? Wat is er dan waar van de talloze verhalen over bridgepartners die elkaar de koppen inslaan? Van Hoesel grinnikt. “Ik kan niet ontkennen dat veel partners ruzie krijgen. De een vindt dat de ander fouten maakt en de verkeerde kaarten speelt. Maar het is veel makkelijker om fouten van je partner te zien dan van jezelf. Degene met de grootste mond is niet altijd de beste. Ik ben zelf een heel aardige partner, maar ik heb er genoeg gehad die het niet konden laten om een vervelende opmerking te maken. Voor de duidelijkheid: Koos is een gouden partner, altijd rustig en vriendelijk.”

Op pagina vijf of zes van Google verschijnt Stan van Hoesel als lid van het comité van aanbeveling van de Nacht van Eindhoven. “Dat is een soort olympiade voor studenten wiskunde en econometrie - georganiseerd door het Centre for Quantitative Methods - op het gebied van toegepaste statistiek en operations research. Grappig is dat in 2009 onze studenten econometrie hebben gewonnen. Misschien zijn zij wel beter in ad hoc oplossingen en willen de wiskundigen het te mooi doen.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)