Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meisjes krijgen afkeer van wiskunde aangeleerd

Jonge meisjes krijgen hun weerstand tegen wiskunde deels aangeleerd van hun leraressen op de lagere school. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers na onderzoek onder jongens en meisjes in groep drie en vier.

Weerstand voor wiskunde kan de prestaties van leerlingen remmen, menen onderzoekers van de University of Chicago, en daar hebben vooral meisjes last van. Maar waar komt hun angst vandaan? Wanneer gaan meisjes geloven dat ze minder goed zijn in wiskunde dan jongens?

Dat gebeurt zodra ze in groep drie en vier leren rekenen, stellen de onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Als leraressen zelf bang zijn voor wiskunde, dragen ze hun angst over op de meisjes.

Er is aanvankelijk geen verband tussen de opvattingen van de leerlingen en de wiskundeangst van de lerares. Maar in de klassen van leraressen met wiskundeangst gaan vooral meisjes geloven in het cliché dat jongens beter kunnen rekenen en meisjes beter kunnen lezen. Volgens onderzoekers komt dit doordat meisjes zich met hun juf identificeren, terwijl jongens mannelijke rolmodellen zoeken.

Als de leraressen geen last hadden van weerstand tegen wiskunde, dan geloofden meisjes minder vaak in het stereotype. Meisjes die het cliché geloofden, presteerden bovendien minder goed in wiskunde dan meisjes die zulke denkbeelden niet opgedrongen hadden gekregen.

Dit is gemeten in de klassen van zeventien leraressen in groep drie en vier van het Amerikaanse basisonderwijs. In totaal deden 65 meisjes en 52 jongens aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoekers zouden leraressen in hun opleiding meer wiskunde moeten krijgen, omdat kennis van wiskunde de angst ervoor wegneemt.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)