Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Intens spel in rake voorstelling

Intens spel in rake voorstelling

Geïnspireerd op Michael Cunninghams  Huis aan het einde van de wereld, maakte Marcus Azzini voor toneelgroep Oostpool de voorstelling (in) Koud Water. De voorstelling vertelt het verhaal van Bobby en Jonathan, twee jongens die opgroeien in de jaren 70 in Amerika en een bijzondere vriendschap ontwikkelen. Jonathan is homoseksueel en worstelt met zichzelf en zijn ouders. Bobby komt uit een probleemgezin en neemt het leven zoals het komt. Samen brengen ze hun jeugd door in Arizona, waarna Jonathan naar New York vertrekt. Daar ontmoet hij de vrijgevochten Clare met wie hij gaat samenwonen en ‘s nachts New York onveilig maakt. Als Bobby jaren later ook naar New York komt, ontstaat er een band tussen de drie. Ze besluiten samen - tegen alle conventies in - een gezin te stichten in een niemandsland, ergens in de buurt van het oude Woodstock.

(In) Koud Water is misschien wel een van de mooiste voorstellingen van dit moment. Het stuk weet precies de juiste snaar te raken. De balans tussen vertellen en laten zien is goed gekozen waardoor de voorstelling een aaneenschakeling is van mooie scènes en rake dialogen. De muziek van onder andere Joni Mitchell en Van Morisson neemt de toeschouwer mee naar het Amerika van de jaren 70. En al is het verhaal soms voorspelbaar, het brengt thema’s naar voren die van alle tijden zijn: vriendschap, liefde en volwassen worden.

De echte kracht van het stuk is het intense spel van de drie jonge acteurs. Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Jonathan) en Reinout Scholten van Aschat (Bobby) studeerden nog niet zo lang geleden af aan de toneelacademie van Maastricht, maar zetten hier twee zeer geloofwaardige en spannende karakters neer. De ene keer zijn ze stoer, grappig en beste vrienden, de andere keer kwetsbaar, jong en worstelend met de complexe relatie die tussen hen is ontstaan. Judith van den Berg speelt zowel Jonathans moeder als Clare en kan het spel van de twee jongens goed aan. Alle drie spelen zij met een aanstekelijke energie en volledige toewijding. (in) Koud Water is een voorstelling, die je in de zaal – maar zeker ook daarna – niet meer los laat.

Marlien van Liempt

(in) Koud Water speelt 15 november om 20.30 uur in de Ainsi in Maastricht

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)