Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geschaafde mannenbenen en veel spuug

 “Hij mag dan de verkiezingen hebben gewonnen, maar of hij een land kan regeren is een andere vraag”, klinkt het in Invictus, de nieuwste film van Clint Eastwood. Na bijna vijftig jaar apartheid wordt Nelson Mandela (Morgan Freeman) gekozen als nieuwe president van Zuid-Afrika. Verzoening is zijn streven, maar het land is verscheurd. De Afrikaners kunnen hun wantrouwen niet verbergen en de zwarte meerderheid wil hun leider Madiba voor zichzelf houden. Mandela ziet het wereldkampioenschap rugby in 1995 in Zuid-Afrika als een kans om zijn volk te verenigen. Daarbij moet de aanvoerder van het rugbyteam François Pienaar (Matt Damon) hem helpen.

De Springboks, de ploeg van Pienaar, bestaat op één speler na uit witte Afrikaners. Een zwarte Zuid-Afrikaan was tijdens de apartheid automatisch supporter van hun tegenstander. Daar moet verandering in komen, vindt Mandela. Het team mag de kleuren en de naam houden, maar het moet wel het nieuwe volkslied zingen. Ook stuurt Mandela Pienaar met zijn spelers op tournee door Zuid-Afrika. Zo hoopt hij dat alle Zuid-Afrikanen hetzelfde team zullen aanmoedigen en dat voor het eerst in de geschiedenis van zijn land huidskleur geen rol meer zal spelen.

Ongeloofwaardig is dat Pienaar na een bezoekje aan de president ineens zoveel vertrouwen in Mandela heeft, terwijl hij nota bene opgegroeid is in een racistisch milieu. Tijd voor uitleg is er niet. De film loopt over van sport close-ups: rode koppen, geduw en getrek, geschaafde mannenbenen en veel spuug. Alles draait om de gewelddadige mannensport. Hierdoor komt de verhaallijn van Mandela en zijn familie niet uit de verf. De terugkerende oneliners over gelijkheid en vergeving maken de film nog oppervlakkiger.

Freeman doet het wel goed. Hij heeft het accent en de mimiek van de Zuid-Afrikaanse president volledig onder de knie. Freeman en Damon waren beide genomineerd voor een Oscar maar kregen het beeldje niet.

Invictus, wat onoverwinnelijk betekent, is gebaseerd op het in 2008 gepubliceerde boek van de Britse journalist John Carlin. Het is niet de eerste keer dat Eastwood een sport gebruikt om maatschappelijke problemen in beeld te brengen. In Million Dollar Baby stelde hij via het boksen de sociale onrechtvaardigheid aan de kaak.

 

Marie Zwetsloot

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)