Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Politie geeft studentennamen door aan UM

Het college van bestuur zegt niet geïnteresseerd te zijn in meldingen van de politie over individuele studenten die op de een of ander manier in de fout zijn gegaan. Wat er ook gebeurt, “ik wil zoiets helemaal niet horen”, zei rector Gerard Mols vorige week tegen de universiteitsraad. Toch blijkt de politie op zijn minst één keer de universiteit te hebben ingelicht over een student die overlast bezorgde.

Aanleiding voor de opmerking van Mols was een bezorgde vraag van studentlid Thomas Luijken (Novum); hem was ter ore gekomen dat de politie onderwijsinstellingen als de UM op de hoogte stelt van studenten die op de een of andere manier over de schreef zouden zijn gegaan. Luijken was het hier overduidelijk niet mee eens. Het debat in de U-raad speelde zich vervolgens in wat schimmige bewoordingen af. Mols ontkende dat er ooit vanuit de politie informatie over studenten of stafleden bij de UM belandt, “en al zeker niet op ons initiatief”. Zijn collega André Postema nuanceerde dat: “Er is een keer iets geweest maar dat was bedoeld om iemand te beschermen, niet om in het dossier op te nemen.”

Wel zijn er reguliere contacten van de UM met de gemeentelijke autoriteiten over het gedrag van studenten in de stad, “maar dat gaat over groepen, niet over individuen”, zei Mols.

Niettemin is de Duitse UCM-student Vincent Wille-Baumkauf vorig jaar op het matje geroepen door René Verspeek, directeur van het studentenservicecentrum. Aanleiding was een driedaags tuinfeest achter zijn studentenhuis op de Sint-Pietersberg. Samen met zijn huisgenoten had hij zo’n 90 mensen uitgenodigd, maar er kwamen er vier keer zoveel op af. De politie maakte er op de tweede avond een eind aan. Enkele studenten werden gearresteerd, Wille-Baumkauffs naam werd doorgegeven aan de UM. Ann Spaas, plaatsvervangend directeur van het SSC: “Ik weet dat er korte lijntjes waren tussen René en de politie. In het algemeen: als er sprake is van overlast of ongewenst gedrag zullen wij de student, indien nodig, bij ons roepen. Dat is tot nu toe maar een of twee keer gebeurd. Het is geen bemoeienis, het is onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bovendien spreken we ze aan op hun gezond verstand, wijzen we ze op de gevolgen van hun gedrag.”

 

 

Wammes Bos, Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)