Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Aanzienlijke schade in labs na stroomstoring

Afgelopen vrijdag was het weer raak: een stroomstoring in Randwijck. Het is al de vijfde keer dit jaar, zegt een geërgerde Hans van Eijk, onderzoeker bij algemene heelkunde. “De schade in het lab valt niet te verhalen maar loopt wel in de duizenden euro’s per keer.” Zijn collega vergelijkt de gang van zaken met Oostblokpraktijken.

Vrijdagochtend kwart over tien raakte een graafmachine bij het Mecc een vitale stroomkabel waardoor het AZM en de UM een fractie van een seconde zonder stroom zaten. Het ziekenhuis heeft er weinig last van gehad, maar de UM des te meer.

“Het hele gebouwenbeheersysteem waar vijftig laboratoria, 150 schakelkasten, twintig luchtbehandelingskasten, diepvriezers en verwarmingsketels op aangesloten zijn, start dan opnieuw op”, zegt facilitair medewerker Pierre Lemmens. “De meeste apparaten doen het meteen weer, maar sommige niet, en die moet je opsporen. Ik heb acht medewerkers opgeroepen om alles te controleren. Halverwege de controle, om kwart over elf, kwam de tweede ‘dip’. Konden we van voren af aan beginnen.”

Sommige laboratoria ondervinden veel hinder van de storingen. Voor onderzoeker Hans van Eijk is de maat vol. Het is al de vijfde keer dat hij lopende onderzoeksgegevens kwijt is en de apparatuur in het lab opnieuw moet instellen, wat een dag of twee kost. “De apparaten slijten bovendien sneller en sommige onderdelen, zoals gevoelige xenonlampen van achthonderd euro, begeven het meteen. Het kost ons duizenden euro’s per keer. Steeds meer labs hebben last omdat de apparatuur steeds hoogwaardiger en dus gevoeliger wordt. De meeste schade ontstaat door de piekbelasting, dus geen 240 volt maar zeg vierhonderd volt, op het moment dat de stroom weer ingeschakeld wordt.”

De schade valt nergens te verhalen. De facilitaire dienst wijst naar Essent en die zegt: “Sorry, niet onze schuld”, aldus Van Eijk. Hij pleit voor een beveiliging, een soort accu die de stroom overneemt als de netspannning wegvalt. Kosten: vijftigduizend euro.

Jean Scheijen, research analist bij het lab van algemene interne geneeskunde, heeft een nog grondiger maatregel voor ogen: een algehele noodvoorziening zoals het ziekenhuis die heeft, waarbij generatoren de boel overnemen. Ook Scheijen heeft – “nog los van de emotionele schade” - veel last van de storingen. “Een van de gevolgen is dat de koeling uitvalt. Gebeurt dat ’s nachts, dan staan de bloed- of urinemonsters urenlang bloot aan kamertemperatuur en kun je ze weggooien. En dus opnieuw beginnen. De stroom valt hier zo vaak weg dat het begint te lijken op Oostblokpraktijken.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)