Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vrouwen willen een vast loon

Financiële instellingen die personeel werven met verwijzing naar riante bonusregelingen, moeten niet versteld staan als daar mensen op af komen die graag risico’s nemen. Dat betoogde de Duitse prof. Thomas Dohmen vorige week in zijn oratie Waarom sommigen liever leraar worden en anderen beter geen bankier kunnen worden. Daarmee aanvaardde hij de leerstoel Onderwijs en Arbeidsmarkt aan de School of Business and Economics. “Vorig jaar is duidelijk geworden dat dit misschien niet de meest geschikte persoonlijkheden zijn voor dit soort werk.”

Uit onderzoek blijkt dat beloningsregelingen zwaar wegen in de beroepskeuzes die mensen maken. Mannen kiezen vaker voor een variabel beloningssysteem omdat ze eerder bereid zijn om risico’s te nemen. Vrouwen prefereren een vast loon en vinden dan ook vaker een baan in de publieke sector, ontdekte Dohmen, die tevens directeur is van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt.

De bereidheid om risico’s te nemen, daalt met het klimmen der jaren. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Wel wordt die karaktertrek van generatie op generatie doorgegeven. Ook blijken kinderen van hoogopgeleide en welvarende ouders meer risico’s te nemen dan leeftijdgenoten in lagere milieus.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)