Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De nieuwe van Jimi Hendrix is uit!

Postume releases worden vaak met enige argwaan door fans ontvangen. Te vaak betreft het namelijk door de muzikant zelf in de prullenmand geworpen restmateriaal. Platenmaatschappijen brengen het opnieuw uit om de eigen kas te spekken. Jimi Hendrix, de gitaarvirtuoos uit Seattle die op zijn 27e overleed na een dodelijke combinatie slaappillen en wijn, is als geen andere artiest slachtoffer van dit soort uitbuiting. De stroom heruitgaves, compilaties, radiosessies, en live-optredens van zijn werk is eindeloos.

Daarnaast circuleren er illegale albums met nooit eerder uitgebracht studiomateriaal en live-optredens. Opvallend is de rol van Hendrix’ familie, die fans van krakkemikkig opgenomen live-shows voorziet. En nu is er een volledig nieuw album, Valleys of Neptune, dat naar goed commercieel gebruik gepaard gaat met een media-offensief , een tribute-tournee, een website vol merchandise, en opgepoetste heruitgaven van eerder werk.

Zo nieuw als de platenmaatschappij beweert, is het echter niet. Alle nummers waren onder de fans al bekend. Daarbij kan er nauwelijks van een consistent, gebalanceerd album worden gesproken. Valleys of Neptune klinkt eerder als een inkijkje in een dag repeteren met ’s werelds grootste gitarist. Het is in 1969 dat Jimi met begeleidingsband The Jimi Hendrix Experience de studio induikt vlak na meesterwerk Electric Ladyland, enkele maanden voor zijn glorieuze Woodstock-optreden. Het doel: lekker experimenteren! Er wordt veel ge-jamd, oftewel, de muzikanten mogen al hun kunstjes vertonen. En ja, Hendrix is op zijn best in zwoele, uitgesponnen bluesrock zoals op Red House of het snerpende Hear my train a comin. Maar hoe leuk ook voor de muzikant, zeven minuten fenomenaal gitaargesoleer zoals op de instrumentale Cream-cover Sunshine of your love is voor luisteraars wel vermoeiend. Bovendien zijn te veel songs niet écht af. Zoals de matige, traag groovende opener Stone Free of het tam klinkende Fire

Is het dan de moeite? Voor beginners niet. Die wijken liever uit naar heruitgaves van sleutelalbums als Are you experienced? of Bold as love. Maar voor fans, is Valleys of Neptune best interessant. Hendrix schijnt overigens ongeveer driehonderd nummers te hebben opgenomen, die nog nooit op cd zijn gezet. Wat zouden ze rond zijn gouden jubileum uitbrengen?

 

Mark van Overveld

Clip van titeltrack Valleys of Neptune:

www.youtube.com/watch

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)