Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Denkers die hun nek uitsteken

Kort en bondig. Zo zouden artikelen op internet moeten zijn, vindt menig webdeskundige. Die boodschap is echter niet besteed aan Christoph Andrades - docent politieke filosofie en politieke geschiedenis aan de Universiteit Maastricht. Wie zijn naam googlet komt terecht op sites als liberales.be, filosofieblog.nl, iedereenleest.be of ravagedigitaal.org en krijgt een keur van uitgebreide artikelen te lezen over de meest uiteenlopende maatschappelijk onderwerpen - de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie, het einde van de vrije markt, de multiculturele politiek en over studenten die de universiteit moeten redden. Ook de boekrecensies – neem War of the World: History's Age van de Britse historicus Niall Ferguson – beslaan al snel meer dan duizend woorden.

“Ik experimenteer een beetje met schrijven. Welk soort tekst werkt goed? Moet het meer journalistiek, of meer filosofisch, of juist een column zijn. Je hebt veel discoursen, ze zitten allemaal op een andere golflengte. Het gaat erom wie je wilt bereiken. Ik wil graag een brug slaan tussen wetenschap en samenleving.”

Zijn grote interesse voor boeken bracht Andrades in aanraking met de onafhankelijk liberale denktank Liberales.be; opgericht door Dirk Verhofstadt, de broer van ex-premier van België, de liberaal Guy Verhofstadt. “Die site geeft iedere week een nieuwsbrief uit met columns en boekrecensies. In januari 2007 stuurde ik een recensie naar hen toe, inmiddels ben ik kernlid van de site en komen we iedere maand bij elkaar om de toestand van de maatschappij te bespreken en de belangrijkste boeken van dat moment.” Hij heeft een voorliefde voor non-fictie: sociologie, filosofie en geschiedenis. “Ik lees de boeken van de invloedrijke denkers van dit moment: Frank Furedi (zie ook pagina 8-9), Jeremy Rifkin, Zygmunt Bauman. Furedi beroert de geesten, hij spreekt de mensen aan. Dit soort denkers bepaalt het debat, het zijn wetenschappers die hun nek durven uit te steken en niet bang zijn om te communiceren met een breed publiek. Dat wordt hen niet altijd in dank afgenomen door vakgenoten. Bauman noemen ze ook wel de popster socioloog.” Over hem wil Andrades een boek schrijven. “Ik weet alleen nog niet in welke vorm: een wetenschappelijk werk of een roman.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)