Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

167 Miljoen euro voor tien jaar onderzoek

Zes groepen van wetenschappers krijgen de komende tien jaar 167 miljoen euro subsidie om grenzen te verleggen in onder meer het kankeronderzoek, de chemie en de ontwikkelingspsychologie.

De onderzoeksgroepen krijgen elk rond de drie miljoen euro per jaar, de een iets meer dan de ander. Dat is een groot bedrag. Ter vergelijking, de winnaars van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinozapremie, krijgen 2,5 miljoen euro voor hun onderzoek. En die prijs krijgen ze niet tien jaar achter elkaar.

Het geld komt van het ministerie van OCW en hoort bij het financieringsprogramma Zwaartekracht dat het vorige kabinet in het leven riep. Onderzoeksfinancier NWO stelde een internationale beoordelingscommissie samen die het ministerie adviseert. NWO kreeg 42 aanvragen binnen voor deze subsidie. Sommige kunnen misschien in de herkansing, want volgend jaar is er nog een ronde.

De wetenschappers zoeken naar medicijnen tegen kanker, werken op atomair niveau aan computerchips, bestuderen taal, willen weten waarom sommige kinderen zich beter ontwikkelen dan andere, zoeken naar de grenzen van de organische chemie en proberen wiskundige modellen te verzinnen voor recent ontdekte vormen van materie.

De 'penvoerders' van de onderzoeksgroepen zijn de Universiteit Utrecht (voor kanker en ontwikkelingspsychologie), de Radboud Universiteit Nijmegen (organische chemie en taalkunde), de TU Delft (nanowetenschap) en de Universiteit van Amsterdam (theoretische natuurkunde). Maar er werken ook wetenschappers van andere universiteiten aan mee.

 

HOP, Bas Belleman

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)