Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Afschaffen ov-kaart kost vooral hbo’er geld

Afschaffen ov-kaart kost vooral hbo’er geld

Photographer:Fotograaf: archief

Wanneer de ov-studentenkaart in 2015 wordt afgeschaft, zijn vooral hbo’ers daarvan de dupe. Zij reizen meer kilometers dan wo’ers om op college of stage te komen.

Hoeveel kilometers studenten reizen met hun ov-kaart wordt eens in de drie jaar onderzocht. In 2009/2010 legden wo’ers gemiddeld 4.750 kilometer af in hun vrij-reizen-periode, hbo’ers ongeveer zevenduizend en mbo’ers boven de achttien jaar vijfduizend kilometer. Dat blijkt uit antwoorden die onderwijsminister Jet Bussemaker gaf op Kamervragen over de OCW-begroting voor 2013.

Studenten reizen ongeveer zestig procent van de gratis kilometers tussen huis en collegezaal. Tien procent van de reizen gaat naar bijvoorbeeld de stage of de bibliotheek. De overgebleven dertig procent gaat op aan reisjes die niets met onderwijs te maken hebben.

Het kabinet heeft afgesproken de ov-studentenkaart per 2015 om te zetten in een kortingskaart waar ook mbo’ers onder de achttien gebruik van mogen maken. Deze bezuiniging staat dus niet in de begroting voor komend jaar. Toch verwees minister Bussemaker in haar antwoord al naar de maatregel: “Bij een bewuste studiekeuze hoort rekening houden met de afstand tussen woon- en studieadres.”

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)