Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer dienstraad zonder leden

Opnieuw zal er een dienstraad zijn zonder leden. Deze keer is het bij het Bureau van de universiteit (MUO), waar zich geen enkele kandidaat heeft gemeld en directeur Nick Bos bijgevolg straks tegen lege stoelen moet aankijken. Het is niet de eerste keer dat de medewerkers van het Bureau er van afzien om zich aan te melden, hetzelfde gebeurde vier jaar geleden – de raadstermijnen duren twee jaar - ook al. Elders binnen de diensten is het niet altijd beter. Zo heeft het studentenservicecentrum de afgelopen twee jaar geen dienstraad gekend, maar daar is de wind inmiddels gekeerd. Nu is het het enige servicecentrum waar überhaupt verkiezingen plaats zullen vinden: bij alle andere zijn er net genoeg gegadigden en is iedereen automatisch verkozen. De reden ligt voor de hand, zegt Simon Vogel van het SSC en kandidaat op de lijst: “Het is een roerige tijd geweest. Neem de benoeming van Rob Frederix als interim-manager, pas geleden. In de wandelgangen wordt daar van alles over gezegd, maar over zoiets wil je rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de directie, en dat kan dus in de dienstraad. Ik wil erbij zijn, geïnformeerd worden. Daarom heb ik me aangemeld.”

Waarom het dit jaar bij het Bureau niet wil lukken weten leden van de huidige dienstraad daar ook niet. Rico Camp: “Je zou zeggen dat er kandidaten genoeg moeten zijn nu er andere organisatiedelen - personeel, financiën, communicatie - bij ons zijn gevoegd en ons medewerkersbestand dus is uitgebreid.”

Mary Peters: “Er zijn collega’s, beleidsmedewerkers, die vinden dat ze zo dicht bij het college van bestuur en de besluitvorming staan dat er risico op belangenverstrengeling zou zijn. Je kunt je afvragen of dat een geldig argument is. Als dienstraad heb je het over de arbeidsorganisatie, over arbo en milieu, heel andere dingen dus.”

MUO-directeur Nick Bos is niet gelukkig met de situatie, maar ook een persoonlijke oproep van hem aan alle medewerkers om zich kandidaat te stellen bleef zonder gevolg. Hij bezint zich nu op alternatieven. In voorgaande dienstraadloze jaren werd er een informele adviesraad in het leven geroepen om toch iets van een klankbord te hebben; zoiets zou nu weer kunnen, zegt hij. En bij heel belangrijke aangelegenheden moet het mogelijk zijn om alle medewerkers vooraf te raadplegen, suggereert hij. Wat in ieder geval niet gaat gebeuren is dat andere medezeggenschapsorganen de rol van de dienstraad overnemen. “Het college van bestuur heeft zich daar in het verleden al eens tegen uitgesproken.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)