Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verkiezingen op de ijsberg

Het kopieerapparaat op onze gang, dat is de plek waar je het meeste hoort. Rijp en groen, ernstig en vrolijk, van alles. Helaas wel altijd in het nette, want sappige verhalen over wie het nu weer met wie heeft gedaan, of zelfs maar wie er met wie is gesignaléérd, dat soort verhalen hoor je dan weer niet. De reden daarvoor is dat op de Berg helemaal niemand het met iemand doet, althans niet onderling, als u me nog volgt. De Berg is gesteriliseerd, gepasteuriseerd, microbe- en bacterievrij gemaakt. De Berg is één grote kuisheidsgordel. Hier wordt vergaderd, genotuleerd, er worden plannen bedacht en van commentaar voorzien, declaraties ingevuld en uitgekeerd, zelfademende notities geconcipieerd en in de prullenbak geflikkerd, er zijn zelfs recepties en promoties, maar nergens, echt nergens, vindt er iets plaats dat lijkt op menselijke betrekkingen van het meer spannende soort. Iets dat tot rode konen leidt, tot gefluister, tot beslagen ramen. Daar doen we met z’n allen niet aan, hier zo. Wij zijn grijs. Wij zijn van negen tot vijf. Wij maken geen amok. Wij durven onze superieuren niet eens meer in de rede te vallen. Voor je het weet heb je een indringend gesprek aan je broek waarin ze gaan kijken of het niet eens tijd wordt ‘om je talenten ergens anders in te zetten’. Althans, daar zijn we bang voor. En daarom hebben we straks ook geen dienstraad meer. Nou ja, formeel is die er wel, moet van de wet, maar het wordt een slapend orgaan, wat zeg ik, diep comateus, geen mens haalt het immers meer in zijn hoofd om zich kandidaat te stellen. Stond vorige week in de verkiezingskrant.

Dat vindt onze Bergbaas Nick Bos oprecht jammer, weet ik uit betrouwbare bron. Die wil sparren, sonderen, in de week leggen. Maar de onderdanen zien dat dus niet meer zitten. Heel véél onderdanen trouwens. Op zijn profiel bij LinkedIn (ik wil de man niet lastigvallen en met een beetje internetzappen kom je al veel te weten) lees ik dat hij de “organisatorische en personele aansturing” doet van wel 250 fte. Dat is nog meer èchte mensen, kortom: een middelgrote onderneming. Maar geen Nationale Tankpas natuurlijk, want we doen wel net of we een bedrijf zijn maar dat gelooft verder niemand.

Heeft onze Bergboss eigenlijk tijd voor een dienstraad, voor gezwatel over de smaak van de machinekoffie en de datum van het jaarlijkse uitstapje? Lijkt me sterk, gezien zijn takenpakket, door hem zelf geformuleerd als: “Met loyaliteit en verbindend leiderschap optreden als ‘linking pin’ tussen bestuurders, bestuurlijke verantwoordelijkheden en processen binnen en buiten de universiteit.” Oef, dat is niet voor de poes, lezer. En u snapt meteen ook waarom een dienstraad hier niet echt wortel schiet: de medewerkers gunnen zo’n baas met liefde een inspraakloze periode. Met die processen binnen en vooràl buiten de universiteit heeft-ie z’n handen vol. Wat speelt zich nu niet buiten de universiteit af? Dat loopt van Uruzgan tot het vulkaanstof, van de NS-dienstregeling tot het smelten van de ijskap op de Noordpool. Ga dat maar eens linkepinnen, ik geef het u te doen.

 

Hé, dat brengt me ineens op iets anders. IJskap, ijsberg. Tot mijn verbijstering hoorde ik laatst dat iemand het niet over de Berg had maar over de IJsberg. En dat de steile toegangsweg naar onze hoofdingang de Gletsjer wordt genoemd. Daar wil ik toch wel tegen protesteren. Het is schijn. Degenen die het hier op de Berg voor het zeggen hebben, tot de president aan toe, zijn warmvoelende wezens die het beste voorhebben met iedereen. Ik hoorde onlangs het voltallige College nog zeggen dat ze voor niets en niemand zo veel liefde koesteren als voor de universitaire kudde. Dat ze van u houden alsof het hun eigen kinderen betreft. Nou u weer! Nog een fijne Koninginnedag gewenst door

 

Uw roddelkont,

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)