Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lege uren met B. Baksteen (2)

Vorige week was ik blijven steken in de eerste uren van de vliegramp in Tripoli. De nieuwslezer van dienst profileerde zich als een echte anchor woman. Toch zagen wij dat het niet goed ging met de uitzending. Luisteren naar B. Baksteen die urenlang uitlegt dat het meestal slecht afloopt als een vliegtuig uit de lucht valt, dat heeft zijn grenzen. Hoe lossen de media gebrek aan nieuws op? Uiteraard door over te gaan op een rondje popov: praten over praten over. Vraag andere experts en ervaringsdeskundigen of ze ook hun zegje willen doen. Daarmee kan tijd worden gewonnen. Nog beter is het aansnijden van andere onderwerpen. Dat noemt men de laatste tijd framen: het eigen perspectief op een onderwerp opleggen aan gespreksgenoten en het publiek.

Bij een ramp heerst gebrek aan informatie. Niemand weet wat er gebeurd is, hoeveel slachtoffers er zijn en wie ze zijn. Dat kan dagen duren. Die onzekerheid is een eigenschap van de ramp als zodanig. Onze behoefte aan nieuws accepteert echter dat de media allerlei zijpaden inslaan. We horen maar niet wat er aan de hand is: wat wil je ook in een dictatuur als Libië? Wat wil je ook in een derdewereldland als Libië? Het slaat echter nergens op. Ondermeer het probleem van de passagierslijsten en het informeren van nabestaanden lag niet in Libië, maar in Johannesburg en Nederland.

Rond drie uur losten de lege uren op. B. Baksteen werd ruw onderbroken door de nette mevrouw van de publieke omroep. We hadden beelden uit het ziekenhuis in Tripoli. En jawel hoor, we zagen de romp van een kind voorzien van infusen in een bed liggen. Jammer, riep de nette mevrouw, is er niet meer? En jawel hoor, korte tijd zagen we het hoofd van het jongetje. Kennelijk is na deze uitbraak van ongezonde nieuwsgierigheid ingegrepen. De ergste overtredingen van het recht op privacy en de goede smaak bleven daarna uit. Het kwaad was echter geschied. De toon was gezet. Het nieuwe frame was human interest in zo’n stumper van een kind. Culminerend in het telefoongesprek van de Telegraaf met Ruben. Die krant kreeg vervolgens de volle laag van onze schaamte.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)