Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ritzen wil naar Europarlement

Jo Ritzen, voorzitter van het college van bestuur, wil het Europese Parlement in. Dat meldde hij dit weekend in een interview met het dagblad Trouw, waarin werd teruggeblikt op zijn carrière. Op de vraag wat hij gaat doen nadat zijn contract bij de UM (begin 2011) afgelopen is, zei hij: “Ik heb altijd gevonden dat het Kamerlidschap niet mijn vak is, maar ik moet zeggen dat ik daar anders over denk. Ik ben nu voldoende gerijpt, denk ik. Daarom wil ik me kandidaat gaan stellen voor het Europees Parlement."

Hij verkiest dat, verklaart hij nu tegenover Observant, boven de Tweede Kamer, omdat Europa “de toekomst, ook voor Nederland” is, en ook omdat hij meer met Europa heeft dan met een nationale benadering van problemen. Inhoudelijk wil hij zich richten op onderwijs (onder meer “betere toegankelijkheid en ruimte voor excellentie”), gezondheidszorg (“de grensregio’s openen voor grensoverschrijdende zorg”) en innovatie.

Probleem is wel dat de volgende Europese verkiezingen pas in 2014 zullen worden gehouden, dus van een snelle overstap zal geen sprake zijn. Ritzen zelf heeft eerder al laten weten nog best een tijdje collegevoorzitter te willen blijven. Nu zegt hij desgevraagd dat hij zeker niet een volle derde termijn (van vier jaar) ambieert: “De komende weken en maanden moet ik daarin mijn koers bepalen.”

In de universiteitsraad is in de afgelopen maanden voorzichtige kritiek te beluisteren geweest op een eventuele verlenging van Ritzens mandaat als UM-voorzitter. Een debat erover is echter niet gevoerd. Ook de voorzitter van de raad van toezicht, Ad Veenhof, heeft zich (zij het in algemene termen) uitgesproken over de kwestie. Hij zei in dit blad dat de nieuwe voorzitter moet passen in het functieprofiel dat straks wordt opgesteld als het strategisch plan van de UM klaar is, deze zomer. Veenhof toetst dat plan aan een drietal criteria, waarvan er twee op consolidatie en ‘verdieping’ zijn gericht en een op ‘nieuwe projecten’. De toezichthouders zullen straks dus moeten beoordelen in welke mate Ritzen, die bekend staat om zijn dynamiek en grote reservoir aan telkens nieuwe plannen, in een overwegend consoliderende strategie past.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)