Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wat tovert Slash uit zijn hoge hoed?

Gimmicks zijn belangrijk. Van het chagrijnig geprevel van de bloempotbroertjes van Oasis tot de bril van Elton John, ze moeten de band onderscheiden van de kleurloze middelmaat. Sommige vallen in de categorie ‘karikaturaal’, zoals het anonieme personage in het populaire spel Guitar Hero, waarvan iedereen weet dat dit hardrockgitarist Slash is vanwege zijn iconische hoge hoed.

Begin jaren negentig schreef Slash liedjes in de hardrockgroep Guns’n’Roses samen met Axl Rose (van die andere gimmick, de bandana). Maar zo snel als hun wereldfaam groeide, rezen ook de ego’s binnen de band. Al snel stort het kaartenhuis in. Axl spendeerde veertien jaar en 13 miljoen dollar (!) aan de tenenkrommende cd Chinese Democracy, Slash’ voornaamste job was lead-gitarist bij Velvet Revolver. Nu die band zonder zanger zit, besloot hij werk te maken van een solo-album. Maar kan Slash naast dubieuze fashion-statements ook fraaie rocksongs uit die hoge hoed toveren?

Opvallend is dat dit album Slash heet, maar de show volledig door anderen gestolen wordt. Noem het vreemd. Noem het kennis hebben van de hoed en de rand. Ofwel, beseffen dat je geen groot zanger bent en dat je beter collega’s uit legendarische en contemporaine bands kunt inhuren. Zoals Ozzy Osbourne, Lemmy van Motörhead of Andrew Stockdale van Wolfmother. Slash houdt zijn gitaarsolo’s opmerkelijk kort en beperkt zich tot wat scherpe riffs. Slechts in het muzikale What’s this (met Dave Grohl) zet hij even de hoed van orkestmeester af om te laten horen wat hij allemaal kan. Verder krijgen de gastmuzikanten alle ruimte. Zo klinkt Ghost (met Ian Astbury van The Cult) als een doorsnee nummer van The Cult, en is Gotten gladde softrock die van Adam Levine’s Maroon 5 had kunnen zijn.

Maar hoezeer Slash en zijn gasten ook onder één hoedje spelen, het songmateriaal is niet overtuigend. De muzikale stijlen liggen te ver uiteen. De overwegend bluesy hardrock is té gedateerd en té middle of the road. Je hebt het allemaal eerder en beter gehoord. Misschien toch een ander hoofddeksel? Een bandana wellicht?

 

Mark van Overveld

Zie hier Slash samen met Andrew Stockdale op youtube:

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)