Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sirene versus Minx

Sirene versus Minx

Photographer:Fotograaf: Observant

Praeses versus praeses

“Een thee graag”, zegt Esther Bloemheuvel. Het is woensdagochtend 10.00 uur maar zowel Bloemheuvel als Emma Lievense laten de koffie voor wat het is. Bloemheuvel houdt er niet eens van. Ze is praeses van Tragos-dispuut Minx, the godmother, zoals ze zichzelf noemt op de Minx-site.

Eerst de feiten: leeftijd, studie, actieve leden, betekenis van de naam. Minx. Leg eens uit. “Het is Engels voor brutale vrouwen. Het wordt wel eens gebruikt in films.” Lievense fronst haar wenkbrauwen, net als de interviewer. Maar inderdaad, het staat in het woordenboek: brutale meid, brutaal nest. “Sommigen vertalen het als sletterig. Schrijf dat trouwens maar niet op, want dat is niet juist.”

Aan de ene kant dus de brutale meiden van Minx, aan de andere kant de vrouwen van Sirene die graag van zich laten horen. Lievense: “We willen allemaal graag ons zegje doen, het hoogste woord hebben, we zijn niet bang om onze mening te geven, ook als die afwijkt van andere. We zijn aanwezig, treden graag op de voorgrond.” Snel daarna: “Maar we kunnen ook goed luisteren.”

Een groot kippenhok op vergaderingen? “Soms is het druk, dan moet ik ingrijpen.”

Op de site van Sirene vallen de übernette mantelpakjes op waarin de dames op foto’s verschijnen. Dat is toch niet typisch Koko? “Koko heeft veel verschillende leden en wij behoren denk ik wel tot de uitersten. We zijn vrij netjes, maar die nette kleding dragen we alleen op officiële gelegenheden. Op borrels verschijnen we in onze Sirene-shirtjes.”

 

Minx bestaat sinds 1987. Het wás onafhankelijk. In 2002 heeft het zich bij Tragos gevoegd. Een uitzonderlijke verschuiving.

“Minx-leden waren vaak te vinden bij Tragos. Toen heeft Tragos geopperd om zich aan te sluiten bij de vereniging.” Ontgroening was niet nodig, wel een aantal activiteiten met bestaande Tragos-disputen. “Het ging heel goed en makkelijk.” Een indringer-gevoel hebben ze nooit gehad.

Bloemheuvel vindt het lastig om haar dispuut te typeren. “We vragen ons ook wel eens af: ‘Hoe zien anderen ons?’ We hebben niet als veel andere Tragos-disputen een reputatie. We zijn geen meisje-meisjes, maar ook geen lompe zuiperds, we zijn open, hebben een eigen mening.”

 

Stel: ik ben eerstejaars lid van Tragos en wil bij Minx. Kan dat zomaar?

Bloemheuvel: “In de fleurtijd, die vier weken duurt, hebben alle nieuwe meiden de kans om de disputen te leren kennen. Omgekeerd geldt dat ook voor ons. Aan het eind kunnen wij uitnodigingen sturen naar de meiden die we graag bij ons dispuut willen.” De concurrentie barst dan los? “Een beetje, het hoort erbij.”

Lievense: “Onze grootste concurrent is Darfinkar.” Bij Koko krijgen nieuwe leden van september tot en met december de tijd om de kat uit de boom te kijken. “Heel intensief. Ze moeten elke week een tot twee feesten bijwonen.”

Daarna is er een vleeskeuring. “Een vleeskeuring van twee kanten. Zij mogen kiezen, wij mogen kiezen. We hebben dit jaar zes nieuwe leden.”

 

Eergisteren organiseerde Tragos een  verkiezingsdebat. Hoe zit het met de politieke voorkeur?

“Ik dacht al dat die vraag ging komen”, lacht Bloemheuvel. “We hebben geen PVV-aanhangers, dat weet ik zeker.”

Lievense: “Wij ook niet. We zitten net iets meer aan de rechtse kant, met een paar linkse uitschieters.”

Bloemheuvel: “Bij ons is het ook rechts. Maar ik moet eerlijk bekennen dat veel meiden nog zwevende kiezers zijn. Ik ben er ook nog niet helemaal uit. Ik ga eens een testje doen.”

Het wordt waarschijnlijk geen partij die de basisbeurs wil afschaffen. “Ik ga volgend jaar co-schappen lopen. Nu werk ik nog, maar dat kan dan niet meer. Geen idee hoe ik het tegen die tijd moet gaan doen.” Lievense is vierdejaars en voor haar persoonlijk is de basisbeurs niet meer zo’n issue. “Maar ik vind het nog steeds belangrijk. Ik heb er ook al die jaren van mogen profiteren.”

 

 

 

 

Wendy Degens

Emma Lievense (22), praeses van Koko-dispuut Sirene

Studie: rechten, vierdejaars

Actieve leden: 22

Borrelen in: Koko-kroeg en “overal en nergens”

Borrelavond: woensdag

Betekenis naam: mythologisch wezen uit de Odyssee dat voorbijgangers betovert met gezang

Logo: silhouet van een vrouw met een gevleugelde arm

 

Esther Bloemheuvel (21), praeses van Tragos-dispuut Minx

Studie: geneeskunde, derdejaars

Actieve leden: 19

Borrelen in: Fort Willem

Borrelavond: donderdag

Betekenis naam: Engels voor brutale vrouw

Logo: Minxvrouwtje

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)