Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud nieuws: “Aardbeien en blauwe bessen zijn heel gezond”

“Aardbei beschermt tegen welvaartsziekten.” Afgelopen dagen circuleerde dit ANP-bericht over het gezondheidseffect van aardbeien en blauwe bessen in verschillende media. “Onderzoek heeft aangetoond dat de kleurstoffen die zorgen voor de rode dan wel blauwe kleur van de vruchtjes ook ongezonde stoffen uit het lichaam wegvangen.” Er wordt gerefereerd aan een symposium van zachtfruitkwekers in Venlo op 17 juni waarop Wageningse en Maastrichtse onderzoekers hun bevindingen zullen presenteren.

Toch keken de onderzoekers elkaar verbaasd aan toen ze de berichten lazen. De inhoud klopt, “maar het is oud nieuws”, zegt Theo de Kok, universitair hoofddocent bij de vakgroep gezondheidsrisicoanalyse en toxicologie aan de Universiteit Maastricht. De meest recente en relevante uitkomsten worden pas op het symposium naar buiten gebracht, benadrukt hij.

De Kok coördineert een project van de Transnationale Universiteit Limburg (Universiteit Hasselt en UM) waarin onderzoek wordt gedaan naar bioactieve stoffen in de blauwe bes. “Jaren geleden hebben we een grote interventiestudie gedaan. We hebben 170 mensen vier weken lang een sapje laten drinken van appel en blauwe bes. Uit onderzoek voor én na bleek dat de DNA-beschadiging met 20 procent was afgenomen.” Ook bleek dat het sapje bij mensen met bepaalde genetische kenmerken meer effect had dan bij anderen. De Kok richt zich nu op genomics-onderzoek om dit verschil te verklaren.
Hoe is het bericht de wereld in gekomen? “Wij werken samen met bessentelers en het Innovatiecentrum Gezonde Voeding; we bespreken onderzoeksresultaten en persberichten eerst onderling voordat ze naar buiten gaan. Hier is dat niet gebeurd. Het Innovatiecentrum heeft de organisatie van het symposium uitbesteed aan Imagro. Van daaruit is in plaats van een aankondiging een inhoudelijk persbericht naar het ANP gegaan zonder dat wij het hebben ingezien.” Annemiek Nefkens van Imagro, een bureau voor ‘strategie en creatie voor de agri- en foodbusiness’, ziet het anders: “We hebben telefonisch contact gehad met de onderzoekers en op basis van hun input een bericht gemaakt.”

 

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)