Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Multitasken is niet vanzelfsprekend

Multitasken. Jongeren zouden er goed in zijn, tegelijkertijd een roman lezen en een film kijken bijvoorbeeld. Maastrichtse neurowetenschappers betwisten dat. “Het gaat hoe dan ook ten koste van de roman of van de film.”

De onderzoekers hebben hun scepsis vervat in een uitzonderlijk uitgebreid artikel van 47 pagina’s, dat onlangs is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Psychological Review. Het is gebaseerd op literatuuronderzoek waar de auteurs - UM-psychologen prof. Peter de Weerd en Bert Jans, en Judith Peters van het Netherlands Institute for Neuroscience – vijf jaar aan hebben gewerkt.

De twijfels werden in eerste instantie gevoed door onderzoek uit neurofysiologisch onderzoek bij apen, zegt De Weerd. “Daaruit bleek onder meer dat een zenuwcel in de visuele hersenschors niet in staat is om tegelijkertijd informatie van twee verschillende stimuli gescheiden te verwerken. We hebben vervolgens de literatuur tegen het licht gehouden en ontdekten dat veel studies methodologische zwakheden vertoonden. Uit de opzet blijkt dan niet eenduidig of proefpersonen daadwerkelijk hun aandacht splitsen of hun focus razendsnel wisselen.”

De Weerd verwijst ook naar het cocktailparty-effect. “Mensen die te gast zijn op een feest, richten zich op één gesprekspartner. Daar zijn ze goed in. Het lukt maar ten dele om tegelijkertijd andere gesprekken te volgen. Dat blijkt ook uit onderzoek waarbij proefpersonen uit een koptelefoon tegelijkertijd twee verhalen krijgen voorgeschoteld.”

Het debat is al meer dan honderd jaar oud. William James, een van de grondleggers van de psychologie, concludeerde dat mensen hun volledige aandacht slechts kunnen richten op één object. Het dispuut over de splitsing van aandacht is in de afgelopen vijftien jaar opgelaaid. De relevantie is evident. Alleen al in het verkeer. “Als mensen echt in staat zijn om snel veel dingen accuraat en tegelijkertijd te verwerken, dan kun je makkelijk verschillende verkeersborden of andere informatie naast elkaar plaatsen. Wij denken dat dit een verkeerde strategie is.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)