Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Met de bus naar Albanië

Met de bus naar Albanië

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Een Volkswagen busje met rolstoelen, medicijnen en tandenborstels. Daarmee gaan UCM-student Noortje Mustaerts (20) en geneeskunde-student Pamela Browne (20) vandaag (donderdag 3 juni) richting Albanië. Mustaerts (met twee andere leden op de foto) en Browne zijn lid van stichting Mara, een landelijke organisatie van studenten die sinds 1993 met hulptransporten naar de Balkan reist. De Maastrichtse afdeling heeft een paar jaar stil gelegen en is vorig jaar heropgericht.

“Ik heb twee jaar in Bosnië gewoond”, vertelt Mustaerts. “Ik zat daar op een internationale school. Een huisgenoot van mijn broer zat bij stichting Mara en ik heb ze geholpen om contact te leggen met een vluchtelingenkamp. Toen ik in Maastricht ging studeren heb ik meteen gekeken of hier ook een afdeling zat. Die was doodgebloed, dus hebben we die opnieuw opgezet.”

De dames zouden oorspronkelijk in oktober al vertrekken. “Dat was ons geadviseerd door de andere Mara-afdelingen, om meteen op transport te gaan”, zegt Browne. “Dan heb je iets om te laten zien aan potentiële donateurs. Maar we hadden nog niet genoeg geld, dus hebben we besloten om het later te doen en dan meteen goed.” Ze blijven zes dagen in Albanië, waar ze verschillende projecten zullen bezoeken.

Is hulp in die regio nog nodig, nu de Joegoslavische oorlog al vijftien jaar voorbij is? “Ja, hoewel de focus wel is verplaatst van directe hulp naar duurzame hulp”, zegt Browne. “Het is daar bijvoorbeeld de gewoonte dat de familie voor de ouderen zorgt. Veel oudere mensen hebben echter geen familie meer, dus daar moet zorg voor komen.” De studenten gaan ook praktisch aan de slag. “We gaan tandenpoetsles geven op scholen”, vertelt Mustaerts. “Het idee is dat de kinderen dat iedere dag op school gaan doen. Zo weet je zeker dat het echt gebeurd. We hebben net geleerd van een groep tandartsen hoe we dat het beste kunnen doen. Met gebruik van pictogrammen en zo.” Het verslag van de Albanië-reis is te vinden op www.stichtingmara.nl.

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)