Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mooie beelden, matig verhaal

Een oudje deze week, The Darjeeling Limited  van regisseur Wes Anderson die nu met The Fantastic Mr. Fox alleen maar lof krijgt en in filmtheater Lumière de regisseur in focus is. Sinds de begrafenis van hun vader, nu een jaar geleden, hebben ze elkaar niet gesproken en dus besluiten Jack (Jason Schwartzman), Peter (Adrien Brody) en Francis (Owen Wilson) om de banden aan te halen in spiritueel India. Al snel blijkt dat de werkelijke reden voor hun vertrek elders ligt. Alle drie vluchten ze weg voor problemen uit hun dagelijkse leven; voor de één een auto-ongeluk, voor de andere twee relatieproblemen.

Regisseur Wes Anderson (Bottle Rocket, The Royal Tenenbaums) snijdt in The Darjeeling Limited een gevoelig thema aan: zonen die de dood van hun vader maar moeilijk kunnen verwerken en hun pijn proberen te verzachten met massa’s illegale medicijnen. Anderson probeert met droogkomische dialogen en extreme onhandigheid het verhaal in een humoristisch jasje te steken. Met de nadruk op probeert. Het verhaal is oppervlakkig en de grappig bedoelde dialogen of situaties zijn vaak niet leuk.

Andersons kracht ligt vooral in het gebruik van een bijzondere niet-westerse setting. The Darjeeling Limited, de chaotische trein waarin het verhaal zich grotendeels afspeelt, is daar misschien wel het beste voorbeeld van. De kleurrijke coupés zijn verschillend in grootte en inrichting en de propvolle restauratiewagon heeft een oosters tintje. Voor iedere acteur, hoe klein ook zijn rol, zijn één of meerdere traditionele outfits vervaardigd. Dit dan wel op de hoofdpersonen na, die vrijwel de gehele film in hetzelfde simpele kloffie rondlopen.

The Darjeeling Limited is een matige film die zich afspeelt in een prachtig landschap. Met name de scènes in een traditioneel dorpje waar de broers noodgedwongen een tussenstop maken en een begrafenis bijwonen, geven een intiem kijkje in de Indiase cultuur. Voor de liefhebbers van het werk van Anderson: deze film is te zien op dvd. The Fantastic Mr. Fox draait op 7 juni nog in Lumière.

 

 

Anne Schepers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)