Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

DOPE grote winnaar

DOPE grote winnaar

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Lagere opkomst universitaire verkiezingen

De opkomst tijdens de ‘kleine’ universitaire verkiezingen – alleen studenten en dienstraden –was lager dan vorig jaar. DOPE, de studentenpartij die met 23 zetels als grote overwinnaar uit de bus is gekomen, en NovUM (totaal 15 zetels) wijten deze lagere opkomst aan de stemproblemen tijdens de eerste twee dagen van de verkiezingsweek halverwege mei.

Gejuich en geroffel vulden vorige week donderdagmiddag even na vieren het Kruithuis. De handen van de DOPE-aanhang gingen de lucht in toen bleek dat hun partij niet vijf, zoals vorig jaar, maar zes zetels heeft gehaald in de universiteitsraad. Dit ten koste van NovUM dat een zetel verloor en er nu drie heeft. DOPE won ook een extra zetel bij rechten (ten koste van Ouranos) en bij Health Medicine and Life sciences ten koste van NovUM. Dat haalde op zijn beurt een extra zetel bij psychologie en Humanities & Sciences en komt in totaal op één zetel minder uit dan vorig jaar: 15.

“Het was in eerste instantie wel een tegenvaller”, vertelt de voorzitter van NovUM, Bernard Gouw. “We hebben een sterke campagne gevoerd en hadden hoge verwachtingen. Vooral het zetelverlies in de U-raad valt tegen. Dat we bij cultuur- en maatschappijwetenschappen een zetel prijsgaven heeft alles te maken met de stevige politieke strijd die er tussen DOPE, NovUM en Concordantia is gevoerd. We hebben toch nog drie zetels behouden. Vergeet niet: DOPE bestaat al twintig jaar, wij zijn een jonge partij, we zijn nog in opbouw.”

De nummer één op de Lijst voor de U-raad namens Dope, Egmond Evers, is “verrast door de mooie winst. Zelfs kandidaten die optraden als lijstduwer, zijn verkozen. We hebben nu tweederde van de studentenstemmen in de U-raad.”

De lagere opkomst die over bijna de hele linie te zien is - alleen FHML heeft een stijging van 1 procent, maar bij rechten, Humanities & Sciences en de School of Business and Economics kelderde het opkomstpercentage – wijten Gouw en Evers mede aan de haperende stemprocedures tijdens de eerste twee dagen van de verkiezingsweek halverwege de maand mei. De twee grote studentenpartijen hebben ook toen al tegen het verloop van de raadsverkiezingen geprotesteerd en bij het college van bestuur een verklaring afgeleverd. Evers: “Het was lastiger om een stem uit te brengen, de procedures zijn toen aangepast.” Gouw: “Het was moeilijk om te stemmen. Normaal heb je een halve minuut nodig, nu kostte het veel meer tijd. Dat heeft mensen doen afhaken.”

De vice-voorzitter van het stembureau, Hans van Mierlo, noemt de opmerkingen van Gouw en Evers “onzin. Er was alleen een probleem met de 150 studenten van de Transnationale Universiteit Limburg. Die hebben allemaal een persoonlijke mail gekregen dat ze alsnog konden stemmen. Er waren toen geen problemen meer met de registratie. Studenten die de eerste dagen problemen gehad zouden hebben, hebben nog de hele rest van de week volop de tijd gehad om alsnog te stemmen. DOPE en NovUM moeten nu maar eens ophouden met spijkers op laag water te zoeken en met van alles te roepen wat in de sfeer van pure speculatie ligt en ten principale onbewijsbaar is. Er komt een onderzoek vanuit de universiteit naar het hele verkiezingsproces, dan kan iedereen zijn woordje doen.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)