Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mag ik nou ook eens hoogleraar worden?

Waarom ik nog geen hoogleraar ben, daar snap ik werkelijk niets van. In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stonden weer een paar exemplaren vermeld met leeropdrachten waar ik toch echt mijn hand niet voor zou omdraaien. Ja, je bent beleidsambtenaar, maar je bent geen halve gare hè? En de sprong naar schaal 15 of 16 zou meer dan welkom zijn in huize Bergbroeder. Ik bedoel, we worden een dagje ouder en dan wil je eindelijk, vóór het niet meer hoeft, een rode cabrio, een huis met tuinman op St. Pieter plus twee Labradoedels, luxe reizen in minimaal viersterrenhotels, en vanzelfsprekend (hoe kon ik het vergeten!) een boot. En dan wil mevr. B. nog een abonnement op de wellness – geen flauw idee wat het is maar het klinkt prijzig.

Hoogleraar dus. In de krant hadden ze het over een mobiliteitshistoricus. De goede man werd aangehaald in een bericht over de eerste file, bij Oudenrijn, in 1955. Hier aan de UM loopt iemand rond die te boek staat als geluidshistoricus. Let wel, ik vind dat prachtige vakken, mij zul je er niet over horen schamperen, integendeel. Maar dan eis ik wel mijn deel van de koek. Wat te denken van een zdn-historicus? Zdn is managementkortspeak voor zelfdragende notitie. Als je optelt hoeveel er daarvan door mijn handen zijn gegaan, tja, dan zou de titel mij al lang per kerende post toegezonden moeten zijn. Of, waarom niet, Berghistoricus? Dan hebben we het niet over de K2 of de Mont Blanc, maar over de enige echte, de moeder van alle bergen, onze eigenste Olympus: de Berg, waar ons College met zo veel verve de scepter zwaait. U zult zeggen, is dat niet een tikje voorbarig, maar dan zeg ik driewerf: nee nee nee! Want straks, in pak’m beet vijf jaar, zijn we de eerste University van Nederland, vervolgens van Europa en daarna van het noordelijk halfrond en dan wil iedereen weten hoe het zo gekomen is. Dan moet er toch iemand zijn die zich in elke zucht, elke pennenstreek, elk kattenbelletje, elke tweet van ons College en zijn president heeft verdiept? Juist. En dat ben ik dan. De Berghistoricus. Omdat ik er alles van weet, want dat is toch het belangrijkste criterium bij een benoeming?

Vandaar dat ik even twijfelde over onze nieuwe UM-bibliothecaris. Vroeger – o jee, heb je hem weer! Jazeker, geen verleden geen toekomst – vroeger dus, werden universiteitsbibliothecarissen benoemd op basis van jarenlange ervaring in het vak. Gepokt tussen de boeken, gemazeld tussen de tijdschriften, erudiete wezens, niet zelden gepromoveerd, die zich met gezag tussen de even geleerde collegae in binnen- en buitenland bewogen. De laatste jaren moet je ook wat weten over digitale informatievoorziening en liefst in de wereld hebben rondgekeken. Vandaar dat de vorige, die, mag ik het zo zeggen, onlangs naar Utrecht deserteerde, wel tien strepen voor had met haar Amerikaanse bieb-ervaring. En dan ook nog boek- en bibliotheekwetenschap gestudeerd! En om te bewijzen dat je geen duffe muts hoeft te zijn voor dit beroep: een kek kapsel en een geinige bril, geheel gratis erbij.

Geen wonder dus dat de benoeming van Ingrid Wijk, voorheen directeur bij de economische faculteit, hoe zal ik me eens uitdrukken, opviel. Niets ten nadele van de dame in kwestie, je mag het tegenwoordig niet meer zeggen maar ze kijkt echt lief en heeft allerhande competenties in huis, dus daar gaat het niet over. En geen loze pretenties gelukkig: ze heeft in dit blad laten weten, ik parafraseer, dat ze vooral manager zal zijn, niet zozeer bibliothecaris. Kijk, dat correspondeert aardig met de nieuwe wind op de Berg van de laatste jaren. Zakelijkheid, leiderschap, bedrijfsmatigheid, expansie; die dingen geven nu de doorslag bij benoemingen. Wat nou vakinhoudelijke kennis? We leven wel anno 2010 hè! Managementskills, daar gaat het om!

En daarom wil ik, voor het te laat is, hoogleraar Berggeschiedenis worden.

 

Uw roddelkont,

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)