Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Grootse daden

“Jeroen schrijft volgende week over studenten.” Jep, en de AllerHande doet komende maand een themanummer over eten.

Mocht het nog niet duidelijk zijn voor de incidentele lezer: ik ben lid van een van de vier grote verenigingen van Maastricht, maar ik zie steeds vaker de evidente voordelen van een onafhankelijk dispuut. Terwijl ik op de kroeg steeds vaker binnensmonds verzucht wie die broodmongool is die dezelfde das draagt als ik, en waarom die handvol grijze muisjes in een hoekje suf staat te wezen, hebben zij louter elkaar, en louter elkaar nodig. Je vindt iedereen leuk, daar heb je ze immers op uitgezocht. Wat nou kluscommissie, tapperscollege en algemene ledenvergadering? Gewoon rücksichtslos leven, hemelbestormende avonturen beleven en na ons de zondvloed. Vanaf de zijlijn is de pure joie de vivre van Hesperiedjes, Allichtmeisjes en hun marginaal minder soepele concullegae benijdenswaardig.

Toch kan ik terugkijken op een prachtige tijd. Ik heb een jaar lang met vriendjes vijf keer per week getraind om door het hele land hard te roeien, met andere vriendjes de kroeg een geweldig jaar lang geregeld, met nogmaals andere vriendjes een jaar leiding mogen geven aan 400 man. Oprecht mooie ervaringen met nog mooiere verhalen. Hoog erbijzijngehalte, dat wel.

Maar dat is niet eens wat ik me het meest zal herinneren. Het zijn die spaarzame momenten dat je echt voelt dat je bij iets hoort dat jezelf overstijgt, dat je club in staat is tot grootse daden. Als eerstejaars vond ik het Olympisch zilver dat wíj haalden al prachtig, laat staan die ouderejaars die het mede mogelijk gemaakt hadden. De nationale wedstrijd in Amsterdam die je mag organiseren en waar je vereniging écht de schouders onder zet om het tot een succes te maken. Vijftienhonderd deelnemers, vele duizenden bezoekers. De beuken op je gezicht van een Delfterik nadat je met zijn vlag aan de haal bent gegaan neem je graag voor lief. En zo is het ook voor hen: het door Big Brother geïnspireerde Tragos Intern dat het landelijke nieuws haalt en tot de dag van vandaag in andere steden gekopieerd wordt, het MECC dat aan het eind van het academisch jaar vol staat ook al is Starkoo de headliner, de eerste editie van In Mosae in je nieuwe kroeg waar mensen voor afreisden vanuit heel Nederland. Kippenvel: fuck, dit hebben wij gedaan. En hoe leuk je het ook hebt met je kleine groepje, dat gevoel zal jij niet meemaken.

 

Dus als je me vraagt waarom ik lid ben: nou, daarom.

 

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)