Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tijdens het WK rondreizen door Zuid-Afrika

Tijdens het WK rondreizen door Zuid-Afrika

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Nederland-Denemarken: 2-0. Afgelopen maandagmiddag won Oranje haar eerste wedstrijd in Zuid-Afrika. Menig voetballiefhebber nam een paar uur vrij of skipte een vergadering of onderwijsbijeenkomst om het elftal aan het werk te zien. Observant maakte een rondje.

Op de dag dat Nederland tegen Kameroen aantreedt, volgende week donderdag, zal Robert de Wit (21, op de foto met hoed) landen op Zuid-Afrikaanse bodem. De Wit is derdejaars gezondheidswetenschappen en lid van studentenvoetbalvereniging Red Socks. “Een vriend van mij loopt er co-schappen; hij is dan klaar. We gaan zes weken rondreizen.” Aha, voorbedachte rade? “Een beetje. Toen ik het ticket boekte wist ik nog niet wanneer Nederland de poulewedstrijden zou spelen. Had ik dat geweten, dan was ik een dag eerder vertrokken. Mijn vriend heeft een kaartje voor Nederland-Kameroen. Misschien dat ik wel andere wedstrijden ga kijken, maar het ligt aan de prijs. We hebben in elk geval niets gepland rond de finale op 11 juli. Als Oranje speelt, kunnen we er misschien naartoe.”

Voorlopig kijkt hij het WK op afstand, zoals afgelopen maandag samen met zijn vrienden in Naovenant. Het café tussen Markt en Vrijthof puilt uit. Zelfs buiten verzamelen de supporters zich voor een televisie. “Elke sportvereniging moet een Scoren-borrel geven en wij hebben die gecombineerd met deze WK-wedstrijd. Ik heb geen onderwijs meer, dus dat komt goed uit.” Scoren is het samenwerkingsverbond waarin alle Maastrichtse studentensportverenigingen verbonden zijn.

Een voetbalclub kan niet zonder een eigen poule. “Alle leden kunnen gratis meedoen en degene die wint, krijgt een prijs van het bestuur. Spanje gaat volgens mij het WK winnen. Verliezend finalist is Nederland. We moeten wel reëel blijven. Aanvallend zit het wel goed bij Nederland, daar hebben we veel kwaliteit, maar de verdediging is iets minder”, vindt De Wit.

De student is verdedigende middenvelder en speelt – hij telt de jaren op zijn vingers – al zo’n vijftien jaar voetbal. Maar uit een echte voetbalfamilie komt hij niet. “We keken wel altijd de WK- en EK-wedstrijden, maar je zult geen versierd huis aantreffen. Zo zijn mijn ouders niet.” Ook De Wits eigen studentenkamer blijft sober; alleen als hij de kroeg induikt, hijst hij zich in oranje kledij.

 

Wendy Degens

WK voor Dummies

Het Nederlands elftal speelt het WK, dat wordt gehouden in Zuid-Afrika, onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk. In de groepsfase speelt Oranje tegen Denemarken, Japan en Kameroen. Als Nederland doorgaat, volgt de achtste finale op maandag 28 of dinsdag 29 juni. De finale staat gepland op zondag 11 juli.

 

Kijk hier voor meer portretten van studenten en medewerkers tijdens het WK.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)