Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

"Ze moeten op het juiste moment pieken"

"Ze moeten op het juiste moment pieken"

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Nederland-Denemarken: 2-0. Afgelopen maandagmiddag won Oranje haar eerste wedstrijd in Zuid-Afrika. Menig voetballiefhebber nam een paar uur vrij of skipte een vergadering of onderwijsbijeenkomst om het elftal aan het werk te zien. Observant maakte een rondje.

Het is de eerste keer dat Gijs Goossens (30), PhD-student bij de capgroep humane biologie met zijn collega’s naar een voetbalwedstrijd kijkt. “Ik heb het aan de vakgroepvoorzitter voorgesteld en die vond een goed plan, we hoeven ook geen verlofuren in te leveren”, zegt hij in de met oranje vlaggetjes versierde vergaderkamer. “Nee, niet omdat hij zelf een voetbalfan is, volgens mij geeft-ie er niks om.”

Kijken met collega’s is wel anders, vindt Goossens. “Normaal doe ik dat met vrienden, thuis of in de kroeg. Ik ben altijd redelijk rustig, maar in de kroeg schreeuw ik meer. Hier wordt ook gejuicht als er kansen zijn. Er hangt een goede sfeer, ik hoopte dat er redelijk wat mensen zouden komen en dat is gelukt.” Dat bijna iedereen in het oranje is, helpt volgens hem ook. “Ik ben niet bijgelovig, maar een oranje outfit vind ik er wel bijhoren als je naar Nederland kijkt.”

Goossens weet wat een mooie finale zou zijn. “Nederland-Spanje. Ik denk dat Spanje dan wint.” “Geen Duitsland in de finale?”, vraagt een collega. “Nee, hun voorhoede is niet goed genoeg.” De vier goals die het land de dag ervoor tegen Australië scoorde, hebben geen invloed gehad op zijn mening. Over de Nederlandse spitsen is hij wel te spreken. “Daar zit de frivoliteit van het team. Ze zijn allemaal goed, maar als ik één naam moet noemen: Van Persie. Ik vind Van Marwijk ook een goede coach. Hij laat zich niet gek maken en hij weet die rust over te brengen op de spelers.”

En deze wedstrijd? Het is nu rust en de stand is 0-0. Goossens denkt even na. “Ik denk dat het 2-0 wordt. Dat kan nog. Ach, dit zet ze ook weer met beide benen op de grond. Veel latere kampioenen hadden een moeizame eerste wedstrijd. Ze moeten op het juiste moment pieken.”

 

 

Cleo Freriks

WK voor Dummies

Het Nederlands elftal speelt het WK, dat wordt gehouden in Zuid-Afrika, onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk. In de groepsfase speelt Oranje tegen Denemarken, Japan en Kameroen. Als Nederland doorgaat, volgt de achtste finale op maandag 28 of dinsdag 29 juni. De finale staat gepland op zondag 11 juli.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)