Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oefenen op snelheid

Oefenen op snelheid

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

“Laat ik met iets positiefs beginnen”, roept coach Daan van Vulpen vanaf de kant. De vier dames van Po’di Ragazze, een afhankelijk dispuut van Circumflex, dobberen in hun roeiboot op het water. “Maaike, wat zit je netjes.” Een trotse Maaike Zeeuw: “Ja, het gaat goed vandaag. Heb je ons net zien sparren met Ritz? Wij hebben gewonnen.” Van Vulpen geeft ze nog een tip: “Houd jullie rug recht. Ik zie dat sommigen vermoeid zijn, maar toch.”

Het is dinsdagochtend tien uur, we zijn bij de loods van Saurus aan de Bosscherweg. De vier leden van Po’di Ragazze, bijgestaan door stuurman Joris Korevaar van roeivereniging Saurus, hebben nog drie trainingen te gaan. Zaterdag nemen ze het op tegen andere disputen op de traditionele disputenroeidag; 26 staan er ingeschreven. Saurusvoorzitter Nick van Boven: “Er waren meer aanmeldingen, maar we we hebben te weinig geschikte boten.”

Van Vulpen: “De meesten zijn enorm enthousiast. Ze willen meteen vijf of zes keer per week komen roeien. Gisteren heb ik nog een groep gecoacht om half zeven ‘s ochtends.”

Houding en techniek zijn belangrijke punten in de roeisport. Van Vulpen: “In de boot neem je eigenlijk een vrij onnatuurlijke houding aan. De kracht komt vanuit de benen, dan moet de rug recht en volgen de armen. Het is een kwestie van wennen. Je ziet ze in het begin ook heel hard denken over de volgorde.”

Beginners en boten: geen goede combi. En dat merkt de materialencommissaris van Saurus maar al te goed, weet Van Vulpen. “Wat je vaak ziet is dat de metalen constructies waar de riemen in hangen, de riggers, ombuigen. En laatst heeft een van onze boten een binnenvaartschip geramd; een fout van de stuurman.”

De dames van Po’di Ragazze roeien inmiddels meters verderop. “Ze moeten vooral oefenen op snelheid.” Daar komt het immers op aan in de wedstrijden aanstaande zaterdag op de Maas. Van Vulpen: “Het zal misschien even wennen zijn omdat het water onrustiger is; er komen meer boten langs. Ze moeten in elk geval proberen om geen snoek te slaan.” Dat wil zeggen: een verkeerde beweging waardoor de roeiriem in het water blijft hangen. “Op You Tube kom je heel wat grappige filmpjes tegen.”

 

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)