Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dertig jaar cel voor kolonel Plazas

Het zijn drukke weken. Ik ben begonnen met Operatie Oud Papier. Ik bezit een labyrint van zeer verscheiden en belangwekkend drukwerk. Overbodig volgens mijn omgeving en een toekomstige overlast voor mijn nabestaanden. Uiteindelijk heb ik toegegeven aan de druk. Niet vanwege mijn bekommernis met vrouw en kinderen, al meet ik die breed uit. Nee, uit puur eigenbelang. Ooit zal ik wel kleiner moeten gaan wonen. Wat moet er dan mee naar het nieuwe minilabyrint?

Bij de opruiming stuitte ik als snel op een trommeltje met oude toegangsbewijzen voor musea, concerten, congressen, theaters en wat al niet. Verwijdering van de dubbele exemplaren gaf me al snel het gevoel goed bezig te zijn.

Zo’n opruiming is tijdrovend. Door de herinneringen, en soms door het gebrek eraan. Lang zat ik stil bij biljet 26443 serie K , het bewijs dat ik op 9 november 1985 in Bogotá het Casa-Museo del 20 de julio 1810 bezocht. In het centrum van Bogotá staan nog steeds huizen uit de Spaanse koloniale tijd voor 1810. Het jaar dat Simon Bolivar de opstand tegen Spanje begon. Het was niet alleen de exotische sobere pracht van die architectuur die mij die ochtend het meest trof. Aan de overkant van het museum, althans vlak in de buurt, stond het Paleis van Justitie, in puin geschoten. Er voor tanks, afzettingen en veel militairen. Op 6 november had het leger van Colombia het paleis bestormd nadat linkse rebellen van M-19 het gebouw enkele dagen hadden bezet. Bij de bestorming vielen ruim honderd doden en zijn veel overlevenden verdwenen. Zo’n ravage in combinatie met zoveel machtsvertoon vergeet je niet gauw. Evenmin vergeet je niet dat het leven in Bogotá, zo groot als de Randstad, maar dan aan elkaar gebouwd, gewoon doorging. Van Colombianen hoorde ik dat het leger en de regering niet echt treurden over de dood van flink wat rechters.

Een paar dagen nadat ik het toegangsbewijs weer had opgeborgen, stond een merkwaardig bericht in de NRC. Op 10 juni meldde de krant dat de gepensioneerde kolonel Luis Alfonso Plazas als eerste is veroordeeld voor zijn aandeel in de moordpartij van 1985.

Toeval bestaat dus.

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)