Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Iraanse vluchteling kwetsbaar voor psychische klachten

Promotieonderzoek naar psychopathologie onder Iraanse vluchtelingen

Iraanse vluchtelingen en asielzoekers hebben veel meer last van depressies en angsten dan Nederlanders, ook jaren nadat ze een vaste verblijfsvergunning hebben ontvangen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Mahnaz Tabesh, zelfstandig psychotherapeute in Amersfoort. Tabesh, zelf ooit vluchteling, heeft de onzekerheid en de angst aan den lijve ervaren.

Angst, depressie, pleinvrees, slaapproblemen, neuroticisme: tweederde van de 119 Iraanse vluchtelingen en asielzoekers scoort “hoog tot zeer hoog” op deze psychische klachten. Tabesh, die gisteren promoveerde aan de UM, wijt dit onder meer aan de lange procedures voor asielaanvragen, zogenoemde acculturatiestress als gevolg van aanpassing aan de Nederlandse cultuur, en life events uit het verleden.

Tabesh kwam 18 jaar geleden als vluchteling naar Nederland en ontving na vijf jaar een vaste verblijfsstatus. Ze noemt zichzelf “(ex)vluchteling”, omdat ze wel en geen vluchteling meer is. “Niet, vanwege mijn vaste verblijfsstatus, wel omdat het nog steeds zo voelt. Ondanks dat Nederland nu mijn land is, ondanks mijn eigen praktijk en de vriendinnen om me heen, voel ik me soms na achttien jaar nog steeds eenzaam en onbegrepen. Dat blijft.”

In haar praktijk werkt Tabesh voornamelijk met getraumatiseerde vluchtelingen, uit Iran maar ook Afghanistan. Iraniërs zijn in zekere zin kwetsbaar voor psychische klachten. “Ze zijn meestal opgevoed in westerse stijl, hoger opgeleid, en mede daarom veeleisend en kritisch jegens het nieuwe land. Zo’n houding kan al gauw leiden tot ontevredenheid en gevoelens van machteloosheid. Mijn onderzoeksresultaten gelden dan ook niet voor vluchtelingen in het algemeen.”

Iraanse vrouwen blijken op een belangrijk punt te verschillen van mannen. Ze gaan anders met stressvolle situaties en problemen om, ze zijn in vergelijking met mannen actiever en ondernemender, en gaan op de problemen af.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)