Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Protest tegen Engels op Leidse bul

Het protest neemt toe tegen de vervanging van het Latijn door het Engels op de diploma’s van de Universiteit Leiden. Een petitie werd al 3733 keer ondertekend. Want elitair of niet, het Latijn hoort bij de universiteit, vinden de ondertekenaars.

Alleen de Leidse eredoctoraten en doctorsbullen zijn straks nog in het Latijn. Bachelor- en masterdiploma’s worden voortaan opgesteld in het Engels en het Nederlands. Ze zouden te ingewikkeld zijn voor het Latijn. “Er wordt steeds meer informatie aan toegevoegd over studierichting, gevolgde vakken, enzovoorts”, legt een woordvoerder uit in het blad Mare. “Voor veel termen zijn geen equivalenten in het Latijn.”

“Natuurlijk levert de redactie van Latijnse bullen problemen op”, reageert een hoogleraar letterkunde in een ingezonden brief. “Maar waar een wil is, is een weg.” Dat het Latijn te elitair zou zijn, vindt een docent Grieks geen goed argument: “Veel studenten kiezen juist om het traditionele karakter voor de Universiteit Leiden.” Een andere briefschrijver meent dat “de huidige praktijk van Nederlands- en/of Engelstalige diplomasupplementen uitstekend voldoet”.

Rector magnificus Paul van der Heijden lijkt niet ongevoelig voor de kritiek. In een recent interview zegt hij dat het college van de kwestie geen halszaak wil maken: “Dan moeten we maar extra fte’s inhuren voor het vertalen van die bullen; het is niet anders.” Maar zover is het nog niet. “Ik hoop dat we eerst een zakelijke discussie kunnen voeren.”

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)