Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Drie goudvissen en een boterham met dubbel beleg

Drie goudvissen en een boterham met dubbel beleg

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Ooit zaten er zes goudvissen in de kom die op de ontbijt-lunchtafel van de Werkgroep Inkom 2010 staat. Nu zijn het er nog maar drie. “Eentje is ge-at (studentenjargon voor: drankje in een teug leegdrinken, red.)”, zegt secretaris Maaike Schelling zo serieus mogelijk. “Atten? Niet dat die student straks de dierenbescherming achter zich aan krijgt”, moppert logistiek manager Tom Roth quasi verontwaardigd. “Een ander was te dik en stierf, nummer drie kon daar niet tegen en heeft zelfmoord gepleegd. Hij is uit de kom gesprongen.”

Het is eind juni, de vijfkoppige Werkgroep Inkom (allemaal student) draait inmiddels werkweken van tachtig uur op hun zolderkamer in het Studentenservicecentrum. Aan studeren wordt even niet meer gedacht. Er is nog maar een ding dat telt: de Inkom.

Waar zien jullie het meeste tegenop?

Er valt een stilte, de vijf kijken elkaar aan. Dan zegt Tom Roth: “Het weer. Je kunt een jaar lang hard werken en alles tot in de puntjes regelen, maar als het dan gaat stortregenen…”

“Het zwarte gat als de Inkom op vrijdagnacht 27 augustus is afgelopen”, reageert voorzitter Peggy Westerlaken. Ze slaat de spijker op zijn kop. Vice-voorzitter Robert Peeters (“zeg maar Bert”) zucht diep bij de gedachte alleen al.

 

Waarover ging de ergste ruzie tot nu toe?

Hard gelach, blikken gaan over en weer. Frans Heyer, de penningmeester, gooit het eruit: “Die ging over dubbel beleg op je boterham.” Dubbel beleg? “Dat je én kaas én selderijsalade neemt of je boterham bestrooit met én pindakaas én hagelslag.” Is dat dan zo erg? Maaike Schelling: “Wel als je dat vele boterhammen achter elkaar doet. Frans en Robert zijn veelvraten, ze eten zeker tien sneetjes per lunch.” En dan nog een halve peperkoek als ontbijt, vult Westerlaken aan. “We betalen onze lunch uit een gezamenlijke pot, het ging zo wel heel snel met de kosten.” Peeters protesteert niet als de aantallen over tafel rollen. Maar hij geeft zijn eetgewoonte niet op. “Frans en ik kopen nu onze eigen pakjes kaas. Hebben we toch dubbel beleg.”

 

Wie is de luilak van het stel, wie de uitslover?

Heyer: “De vissen, die doen echt geen fluit.”

Westerlaken: “Tom is wel een beetje onze uitslover, moet ook wel want hij doet de Meccfeesten.” Roth grijnst.

En de luilak? Wie is er altijd te laat? “Dat was Bert”, klinkt het eensgezind. “Alleen in het begin van jaar”, zegt de vermeende luilak. Schelling: “Hij was toen te druk met …” “Maaike, nee”, reageert Westerlaken.

 

Wat vinden je ouders ervan dat je een jaar studie mist om de Inkom te organiseren?

Westerlaken: “Het is heel moeilijk om uit te leggen dat je een jaar werk hebt om vier dagen Inkom te organiseren.”

Roth: “Het is stiekem heel wat meer dan het draaiboek van vorig jaar kopiëren.”

Schelling: “Ze zien het pas op dinsdag 24 augustus wat het inhoudt. Dan lopen ze mee.” De ouders van Peeters kennen het klappen van de zweep. Zijn oudere broer was een paar jaar geleden voorzitter.

Heyer: “Mijn moeder was bang dat ik zou stoppen met geneeskunde.” Krijgt ze gelijk? “Nee, ik door.”

 

Waar zou je zelf niet aan meedoen tijdens de Inkom?

Een valse vraag, ze vallen stil. Dan zegt Schelling: “Spek en ei, da’s zo vroeg. Helaas zit het in mijn portefeuille.” Roth: “Inschrijvingen.” Ja, verzucht Westerlaken: “Dat is ook niet leuk voor de Inkomkindjes.”

 

Wat wil je niet missen?

“De cantus, dat is zo studentikoos”, vindt Roth. En het Meccfeest op vrijdagavond, vinden ze eensgezind. Dan dragen de vijf de verantwoordelijkheid over en zijn ze verlost van alle Inkomstress. “En op de dinsdag erna met zijn allen naar Turkije. Waar gingen we ook weer heen?” Schelling, die aan het bellen is (“Maaike is altijd aan het bellen”), zoekt het even op: “Izmir.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)