Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoe versier je…vriendjes, baantjes

Welkom in Maastricht. Deze week heb je het waarschijnlijk vrij druk met nieuwe mensen ontmoeten, drinken en feestjes aflopen, en willen je vragen van huishoudelijke aard er wellicht een beetje bij inschieten. Welnu: bij dezen een paar tips om je leven zo snel mogelijk een beetje op de rij te krijgen.

 

Word lid

 

Allereerst verdient het aanbeveling ergens lid te worden. Zoek zelf vooral uit of je je het meest thuisvoelt bij een van de grote verenigingen, een onafhankelijk dispuut of desnoods een van de sportclubs, maar kijk de kat niet te veel uit de boom, wacht vooral niet tot je tweede jaar. Zo’n kennismakingstijd is soms even best rot maar achteraf een prachtig verhaal en een mooie ‘bonding experience’, en de verplichtingen vallen over het algemeen reuze mee. Die studiepunten haal je toch wel als je je best een beetje doet. Je maakt snel vriendjes en kennissen, er is meestal wel wat te doen zodat je niet elke avond alleen voor de tv zit, en je bouwt snel een netwerkje. Dat klinkt misschien als een vies woord, en dat is het ook wel een beetje, maar een lidmaatschap van een of andere club waar je de mensen wel leuk vindt maakt de rest van je zaakjes op orde krijgen een stukje eenvoudiger.

 

Een kamer

 

Maastricht heeft grofweg drie regio’s: de goede kant van de Maas, de verkeerde kant van de Maas maar de goede kant van het spoor, en de verkeerde kant van het spoor. Er zijn ook mensen die over de grens gaan wonen maar die zijn geschift of hebben geen cent te makken. Als je faculteit in Randwijck ligt zal dat wellicht ook wat gewicht in de schaal leggen, maar het liefst woon je natuurlijk in het centrum, wat in Maastricht voor onder de driehonderd inclusief prima kan. ‘Binnen de singels’ (tussen de Wilhelminasingel, de Noorderbrug, het Emmaplein en de Kennedybrug)  is waar je uiteindelijk terecht wil komen. Ook als eerstejaars is er geen excuus om aan de verkeerde kant van het spoor terecht te komen: zodra de kamer die je wordt aangeboden voorbij de Appie Scharn ligt moet je verder zoeken. Idealiter regel je via je bescheiden nieuwe vriendenkring een kijkavond bij een leuk huis met dito bewoners (denk niet dat je gaat kijken, je wordt vooral bekeken, en gekeurd), mocht dat niet opschieten dan is er nog het Kamerburo of particuliere instellingen. De eerste werkt met inschrijftijd. Pas op bij de laatste, niet alleen betaal je een extra maand huur, je weet ook nog eens niet van tevoren of je je toekomstige huisgenoten wel leuk vindt.

 

Een baantje

 

Binnen je vereniging of dispuut studeert er vaak genoeg iemand af en gaat er altijd wel iemand bijna naar het buitenland, en het relaxte baantje wat zij hebben geregeld (of zelf toegeschoven hebben gekregen) kun je mooi overnemen. De Uni is een prima werkgever die een hoop studenten in dienst heeft van baliemedewerker tot studentassistent, en de Maastrichtse horeca is niet alleen voor hun inkomsten afhankelijk van studenten. Een tientje per uur is mooi, zes E is waardeloos.

 

Een kater

 

Nou ja, dat zou je deze week door je papa’s of mama’s haarfijn uitgelegd moeten worden. Quod erat demonstrandum. Wanneer je niet op je eigen kroeg borrelt dan wil het voor tweeën eigenlijk alleen een beetje bruisen in en om de Platielstraat, en dan vooral op woensdag en donderdag. Mijden als de pest in het weekend, loop dan liever langs de Uni (Brusselsestraat) en de 043 (Vrijthof, dronken chirurgen en coschappers) voor je gerief. Na twee uur heb je weinig andere mogelijkheden dan de Allabonheur in de Leliestraat en het rijtje kroegen op de Markt. Echt geweldige tenten zijn het natuurlijk niet, maar omdat iedereen er heen gaat, gaat iedereen er heen, meestal op zoek naar iets om te snavelen.

 

Een wederhelft/bedpartner/kortstondig momentje intimiteit

 

Ondergetekende vindt zichzelf niet zo’n enorme koning op dit gebied, maar kan na een redelijk lang gerekte studententijd behoorlijke absolute cijfers overleggen. Regelen is net zoals democratie: op komen dagen is het halve werk. Doordat je ergens lid bent geworden kom je veelvuldig in contact met leuke schepsels van het andere geslacht. Vooral onafhankelijke disputen maken er een sport van dit baltsritueel vrij dun te maskeren met een sporttoernooi of diner. Tel uit je winst. Bedenk wel: kroegavonden tellen door, mensen zullen zich herinneren wat je vorige week hebt gedaan, en een reputatie ben je sneller rijk dan kwijt. Dat is dus niet helemaal meer hetzelfde als de bar-dancing in je geboortedorp. Het is een beetje relatief: als je maar niet opvallend in frequentie uitschiet boven je vriendjes of vriendinnetjes zal het wel loslopen. Kerels die veel regelen zijn koningen, vrouwen die vaak wat voor elkaar krijgen zijn matrasjes, dat is buiten een enkele uitzondering nog steeds zo, sorry dames. En play to your strengths, zoals dat heet: sommigen doen het goed als tsunami van seks in de FeesFebrik (Markt, kansloos, ga je deze week nog komen), en anderen doen het veruit beter met een risottorecept, een fles Appiewijn en oprechte interesse.

 

Dixi

 

Lieve nuldejaars, je gaat een geweldige tijd van je leven tegemoet, maar je moet het zelf maken. Maak mooie nieuwe vriendjes. Durf te kiezen, zeg ja tegen dingen, en blijf niet thuis als je ergens heen had kunnen gaan. Wees geen schaapje, trek je eigen plan. Ga eens lekker hard op je bek, nu kan het nog. Een beetje een dooddoener: beter spijt krijgen van iets dat je wel hebt gedaan, dan van iets wat je hebt nagelaten.

Succes !

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)