Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wet leenstelsel pas eind 2013 naar Tweede Kamer

NEDERLAND. Het duurt nog minstens zeven maanden voordat duidelijk wordt op welke manier het kabinet de basisbeurs afschaft en de aanvullende beurs inperkt. Dat blijkt uit antwoorden van minister Jet Bussemaker op vragen uit de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat ze de basisbeurs gaan vervangen door een leenstelsel. Ook de aanvullende beurs gaat het kabinet aanpakken, zodat minder studenten ervan kunnen profiteren.

Pas “in de tweede helft van 2013” stuurt het kabinet de wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer. Dat zou ook pas na de zomervakantie kunnen zijn, terwijl het nieuwe systeem al in september 2014 van start zou moeten gaan.

Mocht de Tweede Kamer ermee instemmen, dan is het de vraag of het leenstelsel door de Eerste Kamer komt. CDA, SP en PVV waren altijd al tegen het leenstelsel en ook GroenLinks en enkele eenmansfracties in de senaat willen niet meewerken. Het kabinet heeft zelf geen meerderheid in de senaat. De kans bestaat daarom dat de invoering van het leenstelsel vertraging oploopt. In mei 2015 zijn er nieuwe verkiezingen voor de Eerste Kamer.

 

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)