Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Spitzen Zweihundert

De Spitzen Zweihundert

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Vorige week was-ie er weer, de ‘top 200 van invloedrijkste Nederlanders’ in de Volkskrant. Heb even gekeken of ik er deze keer bij stond maar nee, wéér niet. Hoe kon ik ook zo gek zijn. Want wat lees ik op de site van de krant? “De Volkskrant Top 200 is een ranglijst die de bestuurlijke elite van Nederland in kaart brengt: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities, maar ook de landgenoten die hun sporen hebben verdiend in politiek, openbaar bestuur of bedrijfsleven en die nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies. De lijst brengt zo de gevestigde orde in beeld, de schaduwmacht van notabelen.”

Als ik dan eens goed in de spiegel kijk zie ik misschien wel een schaduw maar zeker geen macht en al helemaal geen ‘schaduwmacht van notabelen’. Ik zie een provinciaals universitair kolomschrijvertje in een uithoek van het land, met een oudmodische bril op zijn hoofd. Boehoe! Heb ik dan helemaal geen invloed? Jawel hoor. Als ik hier meldt dat de FHML een jaar achterloopt met een websitepagina over de al lang afgeschafte 3%-regeling is die er dezelfde dag al afgehaald. Triomf! Mijn leven heeft zin! Maar landelijk? Mep ik nog geen deuk in een pakje boter. En niet alleen ik niet, volgens de krant de hele UM niet. Tweehonderd plaatsen hebben ze te vergeven en hoeveel UM-notabelen levert dat op? Nul-komma-nada-niks. Of wacht, toch eentje, maar dat-ie van de UM komt wordt niet eens vermeld: André Knottnerus, voorzitter van de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid. En alhier hoogleraar huisartsgeneeskunde als-ie een uurtje over heeft. Hij staat op plaats 36, niet slecht maar hij is wel gezakt, hij stond eerst op 22. Daarmee hebben we ‘t gehad, of ik moet me sterk vergissen.

Andere universiteiten hebben er wel iemand in. Vier Collegevoorzitters: UvA, Erasmus, Leiden en Wageningen. Wat, Wageningen?! En wij niet?  Zal de landbouwlobby wel wezen. En dan heb je hier en daar nog een hoogleraar, meestal UvA en ook een van Tilburg. Allemaal economen.

Mestreech is heel ver weg. Te ver. Wij horen er niet bij. Wij beïnvloeden niemand. Wij zitten niet in de netwerken die er toe doen. Wij zijn zielig.

Maar is er dan nergens een lichtpuntje? Hadden we niet een vooruitgeschoven post in Den Haag? Een bruggenhoofd in de Eerste Kamer? In de persoon van de vicevoorzitter van het College van Bestuur, Us Jungske? Jazeker, die hebben we! Maar ik voel aan mijn water dat het nog geruime tijd gaat duren voor onze vicevoorzitter de schaduwmacht der notabelen van dit land binnentreedt. If ever. En dat het nog veel langer duurt voor we een andere naam zullen verschaffen. Wat toch wel treurig is, vindt u niet? Want als die andere uni’s wel economen kunnen leveren, waarom doen wij dat dan niet? Zo’n Arnoud Boot op plaats 56, wordt een “gezaghebbend econoom” genoemd, was nondeju ooit aio hier! Liep met puistjes rond, daar aan de Tongersestraat. Is opgeleid door de lui van hier. Maar die lui zie je dus nergens, terwijl Boot nu namens de UvA om de andere dag bij Nieuwsuur zit. Dat is een tikje ongerijmd, lijkt me.

En als er vier Collegevoorzitters bij zitten, waar blijft dan onze Germanicus? Of heeft–ie nog geen netwerk in ons land? Of, sterker, wìl hij misschien helemaal niet in welk lijstje dan ook? Veegt hij er zijn derrière mee af, met zo’n Spitzen Zweihundert? Dat zou best wel eens kunnen.  Maar moeten wij daar blij mee zijn? Ik vraag het maar hoor.

Uw roddelkont, Albert Bergbroeder

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)