Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Sportief

Sportief

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Het was zo belangrijk dat het al in de vorige Observant stond: de bekendmaking van de Maastrichtse sporters van het jaar. Die zou plaatsvinden op het SCOREN-gala, terwijl Observant al bij de drukker lag, dus voor de uitslag moesten we de website in de gaten houden. Dat deed ik. En wat bleek? We hebben er een Sportman, een Sportvrouw en een Sportteam van het jaar bij.

Nu verkeerde ik altijd in de veronderstelling dat de Maastrichtse student niet verder kwam dan wat doelloos op de crosstrainer staan of mee doen aan een zumbaklasje. Natuurlijk wist ik van het bestaan van Saurus, maar omdat hun reactie altijd “nee doe mij maar een frisje” is rekende ik hen onbewust niet meer tot de studenten. Maar blijkbaar hebben we ook goede dansers, wielrenners en volleyballers, helemaal niets mis mee.  We mogen er zelfs wel een beetje trots op zijn.

Toch kon ik het concept ‘sportgala’ niet helemaal helder krijgen. Gewone studentengala’s ken ik wel, ik ben er zelf veelvuldig geweest. Mannen in rokkostuum, vrouwen in een lange jurk, onbeperkt drank en boze buschauffeurs zijn hiervoor het geheime recept. Maar een sportgala is natuurlijk iets anders, dat is voor de sportende elite. Ik stelde me een keurig evenement voor, met muzikale intermezzo’s, hier en daar een BN’er en de Weense wals. Maar niets blijkt minder waar.     

Op internet bevinden zich foto’s en filmpjes die maken dat ik nooit meer een sport wil beoefenen als dat betekent dat ik uitgenodigd kan worden op het SCOREN-sportgala. Er komen twee bussen aangereden, goed voor een halve zaal vol jongens in het pak van hun vader en meisjes met diamantclipjes in heur haar. Een brutaal biertje hier, een ongemakkelijk dansje daar.

En dan: de klapper van de avond! De uitreiking. Op een wit papiertje staat met viltstift de uitslag geschreven. De sporters vormen een ongeïnteresseerde halve cirkel, waarbij ze halfhartig klappen als ze horen dat zij zelf niet in de prijzen vallen. En de prijs? Een plastic rozet en een bosje verwelkte bloemen. En daar heb je dan maanden of jarenlang voor getraind. Maar over deze knulligheid mag natuurlijk niets gezegd worden, want dat is onsportief.

AMoraal

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2012-11-30: Robbin
Kansloos stuk. Duidelijk dat de schrijver er niet bij was, en ook niet bepaald is nagegaan hoe het dit jaar was. Ik vind het bewonderenswaardig dat de observant een podium biedt aan beginnende columnisten. Ik hoop dat ze dat blijven doen, misschien wordt het er nog wat mee. Ik zou ze alleen geen geld geven als ze dit soort stukken indienen. Van fouten kun je leren, en wat hier boven staat is een grote fout. Ik en 165 anderen hebben genoten van een fantastisch feest.

Ik wil hier graag nog even een voorbeeld geven hoe het wel kan, misschien kan de schrijfster er van leren:
http://www.nusport.nl/thijs-zonneveld/2968624/woooo-hoooo.html

Dit stuk van mijn favoriete columnist gaat over sport, waar hij ook nog eens geen verstand van heeft. Desalniettemin schrijft hij er enthousiast en al helemaal niet geforceerd denigrerend over. Dus als laatste advies wil ik geven: begin met schrijven bij iets wat je interesseert, misschien wordt het dan wel een leuk stuk, wat ook nog eens op waarheid berust. Misschien moet je, net als bijvoorbeeld ik en een hele hoop andere SCOREN-leden (en dat zijn er in totaal +/- 1200), voldoende tijd in je hobby stoppen...

Ik hoop dat je er iets mee doet, AMoraal, misschien word je schrijverscarrière dan nog wat. Ik gok ijdele hoop...
2012-11-30: wouter
uw punt zijnde? slecht verhaal, misschien moet de observatie zinnige stukjes gaan schrijven in plaats van deze papierverspilling..
2012-11-30: Roan-Paul Spölmink
Ik vind het jammer om te zien dat je ergens ongelukkig bent in je leven en je het gevoel hebt dat af te moeten reageren op een gezellig avondje. Doe ons maar vooral jezelf plezier en fix die dingen in je leven!

Voor alle sporters: Een ontzettend leuk en uitdagend sportjaar gewenst!! :-)
2012-12-03: Saartje Het Konijn
haha zo herkenbaar. <3 A! Je raakt wel een zere plek geloof ik he, aan dat gehuil van de reacties te lezen :)
2012-12-03: Student
Maltbier is ook bier! 'Vo voor de sportende studist!!
2012-12-03: Donnie
Having a discussion on the internet is like participating in the special olympics: no matter if you win, you're still a retard.
2012-12-03: Celine
Om te beginnen ben ik het er volledig mee eens dat dit een kansloos en papierverspillend stuk is.
Ten eerste, waarom ben je pas student als je bier drinkt? Iemand die studeert lijkt me een student ongeacht of je een voorkeur hebt voor cola of bier. Overigens mag er wel respect geuit worden naar mensen die wel gezond in het leven staan in plaats van het ene biertje na het andere zittend achterover te slaan.
Ten tweede, is het pijnlijk duidelijk dat je je totaal niet verdiept hebt in je onderwerp. Was je er zelf bij? Heb je de sfeer zelf geproefd? Heb je überhaupt iemand gesproken die er is geweest? Nee, want er was uiteraard niet genoeg bier aanwezig en de gasten waren geen "echte" studenten.
Kortom een treurig stuk en ik hoop dat de volgende column beter onderbouwd is. Ik betwijfel het.
2012-12-03: Carlot
Beste Robbin en andere ongelukkige lezers,

Vraagt een column niet om over een specifiek onderwerp na te denken die vaak op een licht satirische manier wordt gebracht? Als ik het stuk lees blijkt wel degelijk dat AMoraal research heeft gedaan om haar eerste indruk van het SCOREN-gala al dan niet bij te moeten stellen. Natuurlijk zijn haar impressies subjectief, maar die van haar hebben toch net zoveel recht van spreken als die van jou? Daarnaast geeft ze ook nog aan wel degelijk ervaring te hebben met gala's en overige studenten activiteiten, dus jou vergelijking met Thijs Zonneveld om een bepaalde onwetendheid aan te tonen, begrijp ik niet helemaal. En als we het dan toch over lessen leren hebben, de moraal van haar verhaal is dat jullie sporthelden wel met wat meer trots, enthousiasme en eer gezegevierd mogen worden. Sinds wanneer wordt gratis advies zo in de wind geslagen?
2012-12-03: Anita
Op het Saurusgala was sterk wel gewoon afgekocht hihi
2012-12-03: Student
Celine. Lieve, naïeve Celine,
Wat begon je goed aan jouw betoog: je gaf je mening en met een gevoelige snaar, namelijk een compliment naar mensen die kiezen voor een gezond leven, was ik geïnteresseerd, geraakt en toch ook wel een beetje trots. Dat heeft onze universiteit maar mooi opgeleid!
Er is echter één klein probleem: jouw hele punt draait om het respect willen krijgen van mensen die jij niet mag, namelijk de drinkende klasse (lees: student), terwijl dat juist de bedoeling was van de columniste: Meer respect voor sportende studisten. Wat jij dus hebt gedaan is jezelf, de mensen die met passie sporten en jouw docent Nederlands op jouw vroege middelbare school compleet te kakken zetten.
Voor de rest wens ik je enorm veel succes met alles en hoop ik dat je reacties ooit nog zullen verbeteren. Ik betwijfel het.
Zo, en nu een biertje!
2012-12-03: Celine
Beste student,
Je slaat hier de plank wel volledig mis. A.Moraal kraakt hier wel degelijk de sportende student, ofja de studentensport cultuur, af. Niks mis mee; het was zelfs uitermate vermakelijk geweest als het fatsoenlijk onderbouwd was.
2012-12-03: Martijn Weyenberg
@ Student. Knap hoor, lekker anoniem wat blaten!
Jij stelt dat het de bedoeling was van de columniste om respect te krijgen voor de sportende studenten? Hoe had je precies gedacht dat dit stuk daarvoor zou zorgen?

Het enige wat hier kraakhelder wordt is dat er een grote kloof is tussen, om even te chargeren, de dispuutleden en de sporters. De sporters(incl. mij) hebben een negatief beeld over de "zuipende" disputen en de disputen een negatief beeld over de "saaie" sporters. Deze kloof wordt alleen maar groter door gezellig met z'n alle op internet met modder te lopen gooien. Maargoed, dat is toch een van de primaire functies van internet, lekker anoniem anderen belachelijk maken.
Succes ermee!

Ik drink ondertussen wel gewoon gezellig een biertje, zowel met "dispuutlui" als "sporters". Aan beide kanten is er zat gezelligheid.
2012-12-04: Marloes
Jammer dat de Studenten Sportverenigingen van Maastricht zo laag ingeschat worden door iemand die blijkbaar verstand zou moeten hebben van 'studentenactiviteiten'... Het imago dat hier geschilderd wordt betreffende deze verenigingen is niks dan onzin. Het zijn slechts stereotypen en voordelen waarop dit waardeloze stuk gebaseerd is. Mocht mevrouw AMoraal nou echt aanwezig zijn geweest op het SportGala, dan had mevrouw AMoraal naar realiteit een stuk kunnen schrijven. Vele studenten, welke tevens lid zijn van de 'echte' studentenverenigingen hebben genoten van deze geweldig georganiseerde avond. Chapeau voor de MUSST hierbij! En voor iedereen die nog steeds denkt dat sporters niet van een alcoholisch drankje houden, wees welkom om er volgend jaar eentje samen met ons te komen drinken! Proost!!

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)