Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Maastrichtse studenten in de race voor VN-jongerenvertegenwoordiger

Iemand een blauwe vork gesignaleerd op straat of internet? Het is het symbool van de campagne van tweedejaars UCM-student Dirk Janssen, die de komende weken de strijd aanbindt met vijf andere studenten voor de baan van VN-jongerenvertegenwoordiger. Eén van zijn concurrenten is stadgenoot en mede-Kokolid Bart Kleine Deters (derdejaars European Law School).  

Sinds 1971 wordt jaarlijks een Nederlandse jongere gekozen om leeftijdsgenoten te vertegenwoordigen bij de VN, en ze meer te betrekken bij de Verenigde Naties en de internationale politiek. Na een aanmeldingsprocedure moeten vijftien kandidaten met elkaar debatteren. Een jury kiest vervolgens de zes halve finalisten. Zij moeten per tweetal campagne voeren om stemmen te winnen.

Janssen neemt het deze week op tegen de Amsterdamse Lot Feijen, die eerder al lijsttrekker was voor BNN-partij Lijst 0. Daarbij heeft hij dus de blauwe vorken in de strijd gegooid. “De afgelopen dagen hebben we zoveel mogelijk posters en flyers met blauwe vorken verspreid over Maastricht en Wageningen, waar ik vandaan kom. Ook heb ik mensen gevraagd hun profielfoto op Facebook en Twitter te veranderen in een blauwe vork. De vork staat voor het wereldvoedselprobleem, waar ik me voor wil inzetten. Het is ook opgepikt door de landelijke media, ik ben net gebeld door 3FM en NOS Headlines.” Janssen gaf zich op, omdat hij geraakt was door zijn ervaringen op uitwisseling in Ghana. “Ik leerde daar een student kennen, Blaise, die maar één maaltijd per dag kon betalen. Hij kreeg de voedingswaarde van twee snickers binnen. Zo kun je niet studeren, dat begrijpt iedereen.”

De andere kandidaat, Bart Kleine Deters, gaat over twee weken campagne voeren. “Ik ben nu plannen aan het maken, we hebben een campagnetraining gehad van Jack de Vries (voormalig staatssecretaris Defensie, red.).” Hij gaf zich op in een impuls. “Ik hoorde een paar weken geleden voor het eerst van de wedstrijd. Het leek me meteen heel erg leuk. Ik ben een beetje een idealistisch type en ik wil graag andere jongeren ook enthousiast maken voor internationale samenwerking. Daarbij lijkt het me mooi om niet alleen naar de inbreng van jongeren te luisteren, maar ook in de positie te zijn daar iets mee te doen.” Over zijn studie maakt Kleine Deters zich geen zorgen. “Ik heb de mazzel dat ik redelijk snel studeer. Daarbij heb ik als oud-voorzitter van Koko wel ervaring met drukte.”

 

Cleo Freriks

Er kan nog op Janssen gestemd worden tot zondag middernacht, via www.dewereldvandevn.nl

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)